Горски служители и пожарникари са предотвратили разрастването на 95% от горските пожари през август, съобщиха от Дирекция “Информационно обслужване и връзки с обществеността” на Изпълнителната агенция по горите. Над 80 пожара в горските територии на цялата страна са възникнали само през август. Стихията е засегнала горски масиви на площ от 950 хектара. Бързото локализиране на огъня и своевременната намеса на горски служители и пожарникари в повечето от случаите не са допуснали навлизането на огъня в горските територии и до момента върховите пожари са само 5% от опожарената площ.

снимка: EPA/BGNES

снимка: EPA/BGNES

Най-сериозен е бил пожарът в землището на село Еленово, община Нова Загора, който е преминал през около 270 хектара горски територии, от които 160 залесени. Най-много пожари са в териториалните обхвати на регионалните дирекции по горите – Кърджали, Сливен, Пловдив и Бургас. При потушаването им са участвали повече от 700 горски служители. През август специализираните групи от държавните горски стопанства, регионалните дирекции по горите и държавните предприятия са реагирали на 55 сигнала за пожари в горски територии или в близост до тях, подадени на телефон 112.

fire пожар

От началото на годината само 2% от горските пожари са причинени от мълния, за всички останали причините са човешка небрежност. При едни от последните пожари, този в Дуранкулашкото езеро, са изгорели около 100 декара тръстика. Пламъците са обхванали югозападната част на езерото, което е защитена зона. Пожарът първоначално е възникнал в сухи треви край пътя за село Дуранкулак във вчерашния следобед. Огънят е изпепелил около 1000 декара тревни площи. Изгорели са и около 30 квадратни метра от покрива на необитаема сграда. Огънят е потушен от екипи пожарникари от Шабла, Каварна, Генерал Тошево. Огнеборците са следили и през нощта тлеещата тръстика в езерото.


Share Follow

Leave A Reply