Агенция Moody’s повиши перспективата на кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна, съобщават от финансовто министерство. Промяната отразява силната фискална позиция и благоприятните перспективи пред икономическия растеж на нашата страна. Агенцията акцентира върху подобряващите се фискални показатели и готовността за присъединяване към еврозоната.

През последните години България се характеризира с нарастващи бюджетни излишъци, стабилно намаление на държавния дълг, подобрение в кредитоспособността, значителен фискален резерв и положително влияние на пенсионната реформа върху фискалната устойчивост, отчитат от Moody’s. Те очакват през 2020 г. бюджетен излишък от 0.8 % от брутния вътрешен продукт, а държавният дълг да продължи да се понижава и да достигне 19 на сто от БВП. След 2015 г. растежът на икономиката е над 3 % годишно и Агенцията очаква положителните развития да продължат през следващите години.

снимка: Cardiff University

снимка: Cardiff University

Ръстът ще бъде подкрепен и от някои важни инфраструктурни проекти, като автомагистрали „Хемус“ и „Струма“, железопътната линия София-Пловдив и по-високото усвояване на средства от европейските фондове. Припомняме ви, че миналата седмица агенция „Фич“ потвърди кредитния рейтинг на България „ВВВ“ с положителна перспектива. В доклада си тя залага на 2023 -та като година , в която страната ни ще приеме еврото.


Share Follow

Leave A Reply