Лятото отмина, а битката за местните избори навлиза в разгара си. Вторите избори за годината ще се окажат далеч по-интересни от изборите за Европейски парламент, които не поднесоха изненади в резултатите си. Основната въпросителна пред предстоящите местни избори е дали ГЕРБ ще успее да задържи доминацията си в големите градове.

София, снимка: nicerent.bg

София, снимка: nicerent.bg

Най-ключовият сблъсък определено ще бъде в столицата, където дългогодишният кмет Йорданка Фандъкова ще има силна конкуренция в лицето на омбудсмана Мая Манолова. Това ще се окажат може би и най-трудните избори за настоящия кмет на София, а интригата около бъдещето управление на столицата ще бъде решена най-вероятно на балотаж.

снимка: Столична община

снимка: Столична община

Йорданка Фандъкова е кмет на София в продължение на 10 години, а това ще бъдат четвъртите избори, на които се явява за позицията след три поредни победи. Въпреки убедителната серия от успехи тези избори ще са по-специални за кмета, заради силната конкуренция. В кампанията си Фандъкова неимоверно ще заложи на свършеното в работата ѝ през последните три мандата. Като акцент в кампанията ѝ ще бъде развитието на метрото и предстоящото откриване на третата му линия.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Портфолиото от свършена работа на настоящия кмет е богато – от обновените паркове, булеварди и пешеходни пространства през новите автобуси. Въпреки това Фандъкова бе обект и на редица критики от организации и граждани, които са недоволни от качеството и естетиката на част от ремонтите в града и отлагането на други проекти.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Критиките се оказаха най-силни именно в предизборната година, когато при ремонта на едно от лицата на София – бул. “Граф Игнатиев”, се появиха редица проблеми. Знаковото пространство в центъра на София рискува да изиграе лоша шега на г-жа Фандъкова. Вместо да се окаже предизборен коз, който да предреши бъдещите избори в нейна полза, противоречивото изпълнение на ремонта се оказа повод за критики от страна на опонентите ѝ. Създадоха се предпоставки за интрига и непредизвестен резултат на предстоящите местни избори.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Тази интрига се засили и поради обявяването на кандидатурата на омбудсмана Мая Манолова за изборите. Въпреки издигането на кандидатурата ѝ от инициативен комитет, омбудсманът ще има и подкрепата от бившата ѝ партия БСП, а най-вероятно ще бъде подкрепена и от новосформиращата се партия на бившия шоумен Слави Трифонов.

снимка: Архив Информо

снимка: Архив Информо

Мая Манолова повиши неимоверно рейтинга си, след като получи поста омбудсман. Еманципирането на Манолова от БСП се оказа успешен за нея ход, въпреки това нейното минало е неразривно свързано с партията столетница. В това число софиянци все още помнят поведението ѝ по време на протестите срещу правителството на Орешарски. Това минало в столетницата може да има отрицателен ефект върху предизборната ѝ кампания в столицата, която е град с традиционно десни избиратели. От друга страна, десният характер на София ще е в полза на Йорданка Фандъкова. Старата десница СДС обяви, че ще подкрепи кандидата на ГЕРБ за столицата. Въпреки това в дясно има предпоставки за размиване на вота от кандидатурите на “Демократична България” и неправителствената организация “Спаси София”.

снимка: ПП ГЕРБ

снимка: ПП ГЕРБ

При един евентуален балотаж между Фандъкова и Манолова размиването на вота ще изчезне като проблем. Фандъкова ще разчита на ядрото от избиратели на ГЕРБ в София и дясно мислещите хора, които не искат София да има своя пръв ляв кмет в най-новата си история. Най-вероятно ще бъде подкрепена и от част от коалиционните партньори на ГЕРБ в лицето на ВМРО и НФСБ. Манолова ще разчита на лявото ядро на БСП в София и на подкрепа от противници на Фандъкова. В това число можем да станем свидетели на изненади от десния спектър. Въпреки това най-силният коз на Мая Манолова ще бъде подкрепата от Слави Трифонов. Ако Трифонов застане зад нейната кандидатура, шансовете ѝ ще станат значително по-високи.

снимка: Шоуто на Слави

снимка: Шоуто на Слави

Съществуват политически рискове за г-н Трифонов пред евентуална подкрепа на Манолова за поста. По този начин той ще се обвърже пряко с БСП на старта на своята политическа кариера. Това ще противоречи директно с критиките на Слави Трифонов към столетницата по отношения на неподкрепянето на инициирания от него референдум преди 2 години. Това противоречие може до някаква степен да се оправдае от страна на Трифонов с факта, че Мая Манолова не е издигната директно от БСП, а от инициативен комитет.

снимка: informo.bg

снимка: informo.bg

При всички случаи през октомври месец в българското политическо пространство и най-вече в София ще се състоят, може би най-интересните местни избори от повече от 10 години насам. Тези избори ще дадат бъдещия облик на политическото пространство в България преди предстоящите парламентарни избори след 2 години. Дали Фандъкова ще затвърди хегемонията си в столицата с четвърти пореден мандат, или ще имаме първия ляв кмет на столицата след 1989 г., предстои да видим.


Share Follow

Leave A Reply