Висш прокурор се самоуби. Членът на Върховната касационна прокуратура Васил Миков е открит починал в жилището си в град София. По първоначални данни смъртта е настъпила след самопрострелване със законно притежаван от прокурор Миков пистолет. В жилището се извършва оглед, като на място са изпратени прокурор и дежурен прокурор. Васил Миков е бил кандидат за поста главен прокурор.

снимка: nationalinterest.org

снимка: nationalinterest.org

Миков е първият административен ръководител на Апелативната прокуратура във Варна, до смъртта си беше прокурор във Върховната касационна прокуратура. Той е известен с факта, че през 1998/1999 г. на два пъти е бил кандидат за наследник на бившия главен прокурор Иван Татарчев, но не е успял да мине през подбора на Висшия съдебен съвет.

съд

Преди години Васил Миков бе сред критиците на едноличния управленски стил на главния прокурор Никола Филчев. Тогавашният главен прокурор предложи смяната му – очаквано от магистратите. През 1999 година Миков бе основен конкурент на Филчев за поста на главен прокурор, но събира само 11 гласа, а Филчев получава поста с 14 при гласуването във ВСС.


Share Follow

Leave A Reply