Лидерът на Хонконг Кари Лам официално оттегли законопроекта за екстрадицията, заяви хонконгски депутат, цитиран от Франс прес. Този ход е голяма отстъпка по отношение на демонстрантите от продемократичното движение, отбелязва агенцията.

Кари Лам, снимка: БГНЕС

Кари Лам, снимка: БГНЕС

Припомняме, че законопроектът позволяваше екстрадицията на граждани в Китай, където съдебната власт е под контрола на Китайската комунистическата партия. Стотици хиляди души изразиха недоволството си от предвидените промени, като в един от най-големите протести се включиха над 1 милион демонстранти. Гражданите се опасяваха, че властта ще използва законопроекта, за да преследва политически врагове и неудобни за нея личности.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Организаторите на масовите демонстрации срещу правителството в Хонконг заявиха, че ще продължат с протестните прояви дори и когато законопроектът за екстрадицията бъде оттеглен, предаде ДПА. Според представители на протестното движение оттеглянето на законопроекта няма да е достатъчно за демонстрантите, чиито искания се увеличиха през последните месеци.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Те настояват Кари Лам да подаде оставка, да бъде създадена независима комисия за разследване на полицейското насилие и да бъдат оттеглени предявените срещу демонстранти обвинения в нарушаване на обществения ред, заяви Бони Люн от организацията “Граждански фронт за човешки права”.


Share Follow

Leave A Reply