“Ютуб” ще трябва да плати глоба от 170 милиона долара за уреждане на извънсъдебно споразумение по обвинения от страна на Федералната търговска комисия на САЩ (FTC), че известната компания за видеострийминг е събирала незаконно лични данни от деца без съгласието на техните родители. Компанията, която е собственост на “Гугъл”, се съгласи в сряда да направи промени в своята политика за поверителност в допълнение към споразумението за глоба в размер на 170 милиона долара, от които 136 милиона долара ще отидат за Федералната търговска комисия и 34 милиона долара – за щата Ню Йорк.

YouTube, ютуб

Глобата е най-голямата, която досега федералната агенцията е налагала спрямо “Гугъл” и респективно спрямо компания майка “Алфабет”, въпреки че тя е много по-малка по размер в сравнение с глобата от цели 5 млрд. долара, която FTC наложи на “Фейсбук” по-рано тази година по обвинения за нарушаване на поверителността на лични данни.

снимка: Getty Images

снимка: Getty Images

FTC разследваше “Ютуб” за начина, по който обработва личните данни на деца под 13-годишна възраст. Трябва да се има предвид, че в САЩ децата са защитени от федерален закон, който изисква съгласието на родителите, преди компаниите да могат да събират и споделят тяхна лична информация. “Това последно нарушение е изключително сериозно. Компанията примамваше деца, използвайки детски песнички и стихчета, анимационни филми и друго съдържание през видеострийминг каналите в “Ютуб”, за да захранва масово печелившия си рекламен бизнес”, заяви Рохит Чопра от Федералната търговска комисия.


Leave A Reply