Внасяме промени в Наказателния кодекс, свързани със съкратеното съдебно следствие и обществените очаквания. Това каза председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова по време на брифинг в Народното събрание. “С колегите внасяме промени в Наказателния кодекс. Ще ви запозная с мотивите на нашия законопроект. Той цели да запази института на съкратеното съдебно следствие, но и да отговори на обществените очаквания за наказание при причиняване на смърт и тежка телесна повреда”, посочи като аргументи Александрова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов пък коментира, че според него трябва да има съкратено съдебно разследване, но да не се прилага облекчаването на размера и вида на наказанието за умишлените престъпления. “Искам да изразя благодарността си към колегите юристи народните представители от ПГ на ГЕРБ, с които обсъждахме възможните правни решения по този казус, който е предмет на дебат в общественото пространство. Очевидно засяга чувството за справедливост на обществото и води до обществена реакция. Законопроектът, който представиха колегите е разработен от Съвета по законодателство в Министерство на правосъдието. Постарали сме се да предложим алтернативно решение на тези, които досега са внесени като законодателни предложения в два законопроекта”, каза Кирилов.

Данаил Кирилов, ГЕРБ снимка: БГНЕС

Данаил Кирилов, ГЕРБ
снимка: БГНЕС

По думите му резервата на ГЕРБ касае съкратеното съдебно разследване при една от последиците на това производство – определянето на наказанието. “Касае са за това в тежки случаи, когато умишлено са нанесени телесна повреда, убийство, блудство и изнасилване да не може да се прилага облекчаването на размера и вида на наказанието, както е в общия случай. По тази причина ние сме създали защитно правило в нормата на чл. 58, буква а под материалния наказателен кодекс. Това е разликата”, каза министърът.

НК, наказателен кодекс

Той отбеляза, че според него с другите предложения, които касаят изменения в НПК, в парламентарните дебати трите законопроекта ще бъдат обсъждани едновременно. „Използвам случая да кажа, че ние не сме се бавили по този въпрос и по това решение. Даваме си сметка, че сериозното решение касае принципното и концептуално решение с наказателната политика. Правителството, предходните министри на правосъдието и аз също сме поемали ангажимент пред вас декември месец да завърши работата за нова концепция за наказателна политика. Ние изтеглихме този проблем напред във времето, за да може да отговорим на обществените очаквания и на обществената реакция. Във варианта, в който е направено предложението, не се предвижда ретроактивно действие на материалноправни или процесуално наказателни норми. Предложено е едно коректно правно решение. Разчитам и пожелавам на колегите в Народното събрание, в Комисията по правни въпроси, колегите в други комисии, от другите парламентарни групи един конструктивен дебат. Нека бъде конструктивен, нека не бъде заразен с популизъм”, изтукна още Кирилов.


Share Follow

Leave A Reply