Новото коалиционно правителство на Италия, подкрепяно от движение “5 звезди” и лявоцентристката Демократическа партия, положи днес официално клетва, предаде ДПА. Церемонията се състоя в голямата бална зала в двореца Куиринале, резиденцията на президента Серджо Матарела.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Заклевам се да бъда лоялен на републиката и да спазвам конституцията и законите и във всичките си действия да се ръководя единствено от интересите на народа”, каза премиерът Джузепе Конте. Същите думи произнесоха и 21-те министри от правителството.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По-късно днес кабинетът ще има първо заседание. Едно от първите решения, които се очаква да вземе, е за назначаването на бившия премиер от Демократическата партия Паоло Джентилони като представителя на Италия в новата Европейска комисия. Управляващата коалиция, наричана “жълто-червена” заради партийните цветове на “5 звезди” и демократите, включва и малката лява партия “Свободни и равни”.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Средната възраст на министрите е 37 години, което я прави рекордно ниска. В кабинета има седем жени, десет представители на “5 звезди”, девет на Демократическата партия, един на “Свободни и равни” и един технократ. Технократът е вътрешният министър Лучана Ламорджезе, която допреди това е била високопоставен държавен служител.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Сред останалите ключови назначения са това на лидера на “5 звезди” Луиджи ди Майо като външен министър и това на Роберто Гуалтиери от Демократическата партия като министър на икономиката. Следващата седмица правителството ще мине през процедура за получаване на парламентарен вот на доверие: в понеделник в долната камара, а във вторник в Сената.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Новото управление изтласка в опозиция крайнодесния лидер Матео Салвини, който беше вицепремиер и министър на вътрешните работи в предишното правителство с “5 звезди”, отбелязва ДПА. “Лигата” на Салвини и друга крайнодясна партия – “Италианските братя”, планират улични протести срещу новата изпълнителна власт. Първият ще е на “Италианските братя” в понеделник, 9 септември, пред долната камара на парламента. В Италия често има правителствени кризи, припомня ДПА. Новата изпълнителна власт е 66-ата за 73 години републиканска история. Предшествениците ѝ се задържаха средно по около 13 месеца.


Share Follow

Leave A Reply