3 000 тома книги, предимно художествена литература изгоряха при пожар снощи в читалището в село Катрище, община Кюстендил, предаде „БГНЕС”.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Сградата на Народно читалище “Светлина-1956” е изгоряла напълно, сигналът е подаден в 20.15 ч. Снощи. В гасенето на пожара са участвали три екипа от Кюстендил. Според кмета на селото Васил Василиев сградата е изгоряла буквално за 10 минути, освен трите пожарни е пристигнала и водоноска от община Кюстендил.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Тази сутрин на място е дежурял екип огнеборци, отделни огнища пушеха, унищожена е освен библиотеката, още киносалон, етнографски кът, засегнат е и магазинът на приземния етаж. Читалището е било действащо. „Изгоряха книгите – очите ни към света“, коментира жител на селото.
Днес се очаква оглед от специалистите на РС ПБЗН и РПУ-Кюстендил. Причините за пожара са в процес на установяване. Местните хора предполагат, че може да е умишлен.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Това е втори пожар в Югозапада, при който са унищожени книги. При пожар в началото на годината в с. Скребатно, община Гърмен изгоряха пак близо 3 000 тома книги, унищожено бе и кметството и магазин.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Дарителска кампания, подета от журналистката Александра Димитрова и със съдействието на община Банско, възстанови библиотечния фонд в селото, над 100 книги.


Share Follow

Leave A Reply