Започна дългоочкаваната размяна на затворници между Украйна и Москва. Руската държавна телевизия излъчи кадри на автобуси, напускащи затвора с максимална сигурност Лефтерово край руската столица.
В четвъртък руският президент Владимир Путин за първи път съобщи, че „мащабната“ размяна на затворници с Украйна е финализирана. Руският лидер поясни, че размяната ще „бъде голяма стъпка към нормализиране на отношенията“ след като Владимир Зеленски спечели президентските избори в Киев през май.

Руската страна е била затруднена да се споразумее за имената на затворниците, които Украйна е предложила за размяна, допълни Путин.украйна, русия

43-годишният филмов режисьор и активист Олег Сенцов е най-известният украински политически затворник. Той беше арестуван през 2014-та година и осъден на 20 години затвор в руска арктическа наказателна колония за „планиране на терористични атаки“ в анексирания от Москва Крим. Сред другите затворници, които могат да бъдат разменени са 24-мата украински моряци, заловени миналата година. Русия ги държи откакто арестува корабите им край бреговете на Крим през ноември 2018 година, при най-опасния директен сблъсък между Киев и Москва от години.


Share Follow

Leave A Reply