Във връзка с оплакванията от страна на Анкара за сделката за мигрантите между Европейския съюз и Турция от 2016 г., споразумението трябва да бъде преразгледано, смята министър-председателят на Холандия Марк Рюте, предава Anadolu Agency, цитирани от “Фокус”.

„Незадоволеността на Турция от изпълнението на сделката за мигрантите трябва да бъде разгледана“, заяви Рюте пред репортери, когато беше попитан за коментар, във връзка с изказванията на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Рюте подчерта, че трябва да се водят нови преговори между Брюксел и Анкара.Ердоган

Сделката от 2016 г. цели да намали нелегалната миграция през егейско море, като се вземат по-стриктни мерки срещу трафикантите на бежанци и се подобрят условията за сирийските бежанци в Турция, вече наброяващи повече от 3,5 млн. души.

Според Ердоган, тази част от сделката не е изпълнена от страна на ЕС и Турция все още има нужда от финансиране за да подобри условията за живот на бежанците. Президентът дори заплаши, че ако не получи исканата от него финансова помощ, ще „отвори вратите“ за сирийските бежанци към Европа.
Рюте отрече обвиненията, като заяви, че Анкара е получила финансова и практическа подкрепа от ЕС.


Share Follow

Leave A Reply