Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обяви задвижване на административни процедури с цел извършване на приватизация на Държавната газова компания (DEPA), петролната компания „Грийк петролиъм“ и дела от международно летище в Атина, който е собственост на държавата. Премиерът заяви това в програмната си реч на 84-тия Международен панаир в Солун. По думите му с цел ускоряване на икономическия растеж ще бъдат деблокирани инвестиции, които отдавна се бавят заради бюрокрация.

снимка: Cardiff University

снимка: Cardiff University

“Гърция няма да е повече черната овца на Европа, тя е страна със самоувереност. Ще следваме разумна фискална политика. Всяка мярка е предвидена в бюджета съобразно нашите възможности. В същото време ще акцентираме на инвестициите в създаване на ново благосъстояние и подсилване на заетостта”, заяви в речта си Мицотакис. “Започнат е и процес на реформа в Държавната енергийна корпорация (DEI), която има огромни дългове”, допълни Мицотакис.

калкулатор, бизнес, икономика, данъци

Той обяви и планове за намаляване на данъците за гражданите и компаниите. Ставката на подоходния данък за доходите на домакинства до 10 000 евро годишно се намалява от 22 до 9%, като се запазва досегашното ниво на необлагаем данъчен минимум. Данъкът върху печалбата на компаниите се понижава от 28 на 24%, а върху дивидентите – от 10 до 5%. Данъкът за новите селскостопански предприятия ще бъде едва 10%, като в парламента възможно най-скоро ще бъде внесен нов закон за селскостопанските кооперативи, подчерта премиерът. По думите му за три години се отменя плащането на ДДС за построяване на нови сгради, като се предвижда намаление от 40% в стойността на ремонта или модернизацията на зданията.

снимка: debati.bg

снимка: debati.bg

През 2020 г. за всяко новородено дете ще се плаща субсидия от 2000 евро с изключение на семействата, които попадат в категорията с много високи доходи. Детските стоки, каските за мотористи и детските столчета ще се облагат с по-ниска ставка на ДДС от 13%. Мицотакис е убеден, че правителството му ще постигне първичен бюджетен излишък от 3,5% от БВП през тази и следващата година, както е договорено с чуждестранните кредитори. Премиерът таи надежди, че кредиторите ще се съгласят целта за излишъка да бъде намалена до около 2% през 2021 г., след като Атина спечели доверието им със стриктно изпълнение на реформите.


Share Follow

Leave A Reply