Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан отхвърли всяко допълнително забавяне на излизането на Великобритания от ЕС, което в момента е насрочено за 31 октомври, но е засенчено от политическата криза в Лондон, съобщава БГНЕС. „При текущите обстоятелства – не. Няма да преминаваме през едно и също нещо на всеки три месеца“, категоричен е първият френски дипломат в интервю за френска телевизия.

Жан-Ив Льо Дриан, снимка: БГНЕС

Жан-Ив Льо Дриан, снимка: БГНЕС

„Британците казват, че искат да предложат нови решения, алтернативни споразумения, така че да могат да напуснат“, заяви той, припомняйки усилията на британския премиер Борис Джонсън да намери изход от предпазната клауза за ирландската граница, която е „ябълката на раздора“ между Лондон и Брюксел. „Но ние не сме видели никакви конкретни предложения, така че – не. Нека британските власти да ни покажат пътя напред. Нека да поемат отговорност за тази ситуация“, категоричен е Льо Дриан.

Брекзит

Първоначално Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29 март, но след това договори отлагане на Брекзит за 31 октомври.


Share Follow

Leave A Reply