Министърът на културата Боил Банов се срещна с кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. Това съобщиха от пресцентъра на Община Карлово. На срещата министърът обеща подкрепа за финансиране на археологическите разкопки на тракийския град край с. Васил Левски.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Ръководителят на обекта доц. Костадин Кисьов е сериозен учен и работата му ще получи пълната подкрепа от държавата“, заяви министър Банов. Д-р Кабаиванов информира министъра за подготвяния проект за допълнително финансиране на разкопките по програмите на ЕС и получи уверение, че Министерството на културата ще помогне за реализацията му. Кметът постави и въпроса за предвидените в държавния бюджет за 2019 г. 78 000 лева за консервация и реставрация на вилата на братя Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово. Министър Банов обеща още в рамките на настоящия месец да бъдат преведени пари на общината, за да приключат навреме консервационните дейности преди настъпването на есенно-зимния сезон.

Министерство на културата

Министърът каза още, че процедурата по прехвърляне собствеността на „Белия двор“ от държавата на общината е в ход и се очаква да приключи до края на годината. Така „Белия двор“ ще бъде включен в комплекс „Старинно Карлово“ – най-успешния туристически обект на територията на общината.


Share Follow

Leave A Reply