“Новият ми ресор в ЕК „Иновации и младеж“ е признание за България”, каза българският еврокомисар Мария Габриел в изявление пред журналисти пред сградата на Европейската комисия в Брюксел. Габриел поздрави председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за смелостта най-после да бъдат обединени под една шапка основни елементи на така наречения „златен триъгълник“: наука, бизнес и образование. „Много голяма и смела амбиция е високо в дневния ред на ЕС да стоят иновациите и младите хора. За мен беше важно в новия ресор да бъдат голяма част от нещата, които сме успели да свършим по време на изминалия мандат в Сектор „Цифровизация“, отбеляза Габриел.

снимка: logistika.bg

снимка: logistika.bg

“Напомням, че суперкомпютрите, дигиталните иновационни хъбове, всичко, свързано с киберсигурността, се финансира от програмата „Хоризонт 2020“. Нейният наследник ще бъде под мое ръководство“, добави още тя. Габриел обясни още, че ще отговаря изцяло за финансирането и новия начин, по който ще функционира програмата „Европа“. „Бюджетът е 100 милиарда евро. Това е третото перо в европейския бюджет след „Земеделие“ и „Кохезионна политика“. И ще отговарям изцяло за новия план за действие за цифрова грамотност“, добави още българският еврокомисар.

Снимка: E-BURGAS

Снимка: E-BURGAS

“Ако Европа иска да се върне на цифровата карта, това минава през иновации и образование”, каза българският еврокомисар. Тя допълни, че само с иновации можем наистина да се борим за лидерство в областта. „Това ще е сред моите приоритети: да прилагаме европейски решения за днешните предизвикателства, европейски продукти и услуги“, обясни тя. От думите ѝ стана ясно, че в областта на образованието проблем остава изтичането на мозъци. Тя ще фокусира вниманието върху европейски програми, свързани с младите. „Имаме амбицията да увеличим тройно като бюджет програмата „Еразъм“. Тя сега е 15 милиарда, а за следващия програмен период е планирано да бъде 45 милиарда“, каза още Габриел.

снимка: coe.int

снимка: coe.int

“Искам Централна и Източна Европа да имат достойно място в програма „Европа“, заяви тя. Габриел добави, че днес наблюдаваме географски дисбаланси, като акцентира на желанието си нашите учени и нашият бизнес също да бъдат активно включени в новата европейска програма. Тя обърна внимание и на учителите, като заяви, че ще им обърне специално внимание. „Искам те да имат това усещане за достойнство“, заяви Габриел. От думите ѝ стана ясно, че важни за нея ще бъдат практическите измерения на работата ѝ. „Искам научните изследвания, иновациите и нещата, свързани с младите хора, да им носят практически умения така, че те да се реализират. Наука, бизнес и образование с практическа насоченост и с много повече умения, които да са адаптирани към цифровата ера и трансформация, която преживяваме“, обясни Габриел.


Share Follow

Leave A Reply