“Турция няма да може да се справи с нова вълна от бежанци, ако кризата в Сирия не бъде разрешена”, каза турският президент Реджеп Ердоган в Анкара, цитиран от БГНЕС. По думите му страната му е приела 3,5 млн. сирийски бежанци, освен това има и мигранти от други страни. Така общият брой на бежанците става 5 млн. Ердоган добави, че Турция осигурява безопасност за цяла Европа, като задържа потока бежанци.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Турция вече не е в състояние да се справя, ако от Сирия се втурне нова вълна бежанци. За да могат сирийците, които са у нас, да се върнат в родината си, трябва страната им да се почисти от терористи. Терористичната групировка ИД в Сирия беше победена. Сирийските кюрдски сили за самоотбрана сега повече от всички пречат на завръщащите се бежанци. Ето защо за нас е важно да си сътрудничим със САЩ, за да изчистим Сирия от терористите”, каза държавният глава.

снимка: Gage Skidmore / CC BY-SA 2.0

снимка: Gage Skidmore / CC BY-SA 2.0

Той припомни, че още при бившия президент на САЩ Барак Обама Турция е предложила създаване на зона за сигурност в Северна Сирия. “За съжаление, с Обама това не се получи. Сега има споразумение за зоната с президента Тръмп. Очакваме съюзническото поведение от САЩ: да бъдат с нас в нашите усилия за борба с кюрдските сили в Сирия, но американците им доставиха около 50 000 камиона с оръжие, което е много тревожно и неприемливо за нас”, каза Ердоган.


Share Follow

Leave A Reply