“Крайно невъздържани са реакциите на някои от политиците и партиите за арестуваните русофили, дори на някои от институциите, при положение че самите те не знаят за какво става въпрос”, каза народният представител от ГЕРБ Тома Биков по време на пресконференция във връзка с арестите на Юрий Борисов и други русофили заради шпионаж. “Моето лично впечатление в такива ситуации е, че обикновено в нашите служби, в такъв тип ситуации действат съвместно или по сигнал на партньорски служби”, посочи Биков.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Без да сме запознати в детайл с това разследване от изявленията на прокуратурата и на службите, ние разбираме, че става въпрос за разследване срещу конкретни лица. Не срещу неправителствени организации, не срещу общности, споделящи една или друга идеология или идея. В подобни ситуации трябва да бъдем много внимателни, обвиненията са изключително сериозни и няма как да бъдат направени, без зад тях да стоят сериозни доказателства”, посочи Биков. „Абсолютно сигурни сме, че няма нищо общо със сегашните избори, с предишните или с по-предишните. Работа на службите е да направят това, което са направили, и ние като общество и най-вече като политици би трябвало поне по тази тема да имаме съгласие”, коментира още Биков.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Бих призовал г-жа Нинова да запази самообладание, никой не говори за нея или за дела в миналото. Всички имаме интерес България да отблъсне тази поредна кибератака срещу себе си, да се доверим на тези хора, които са призвани да пазят националната сигурност, и да изчакаме всичко спокойно да приключи”, каза от своя страна народният представител от ГЕРБ Спас Гърневски. Той отправи апел към политическата система и партиите. “В този момент, когато става въпрос за националната сигурност, да не си позволяват интерпретации, да не влиза в ролята на “гузен негонен бяга”. Да не коментират”, отбеляза Гърневски.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Ние може да кажем, че повече от две години виси един въпрос: имало ли е среща на г-жа Нинова с г-н Решетников. Това са въпроси, които тепърва ще получават отговор”, посочи още Гърневски. По думите му в конкретния случай всеки трябва да запази чувството за национална отговорност и да не влиза с коментари, които биха застрашили тази сигурност. “Тук става въпрос за конкретни имена, за конкретни случаи, и всеки от нас има интерес, всяка политическа сила има интерес този случай да бъде разплетен, разнищен”, допълни още депутатът от ГЕРБ.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Искам да поздравя Мария Габриел с новия ресор, който е значим и логичен”, заяви Тома Биков. „Ресор, който включва в себе си образованието, науката, иновациите, младежта, неща, които бяха приоритетни за българското европредседателството. Тези приоритетни области, които са приоритетни и за Европа, бяха оценени по подобаващ начин и България получава възможността български еврокомисар да работи в следващите пет години върху тях. Образованието и науката са основен приоритет на управленската програма на българското правителство. Няма как да не изразим задоволството си от този ресор”, подчерта той.


Share Follow

Leave A Reply