Първата жена председателя в историята на ЕК – Урсула фон дер Лайен, обяви официално ресорите на новите еврокомисари. В екипа, с който германката ще работи през следващите 5 години, е спазено правилото за половото равенство – в него има 14 мъже и 13 жени. 8 от новите еврокомисари са от предишния състав на ЕК. Освен българският представител Мария Габриел, на поста комисар остават Франс Тимерманс, Маргрете Вестагер, Йоханес Хан, Вера Юрова, Фил Хоганс, Валдис Домбровскис и Марош Шефчович. В състава на ЕК ще има осем заместник-председатели. Те ще координират водещите цели на институцията и ще отговарят за въпроси като опазването на природата, цифровизацията, икономиката и съхраняването на европейския начин на живот.

Урсула фон дер Лайен

Трима изпълнителни заместник-председатели ще имат двойна функция. Те ще бъдат едновременно заместник-председатели и еврокомисари.

Холандецът Франс Тимерманс ще съгласува работата по Европейския зелен пакт и ще бъде еврокомисар за политиката за борба с измененията в околната среда.

Датчанката Маргрете Вестагер ще съгласува цялата програма за подготвеност на Европа за цифровата ера и ще бъде комисар по въпросите на конкуренцията.

Латвиецът Валдис Домбровскис ще съгласува работата в областта на икономиката в интерес на хората и ще бъде еврокомисар за финансовите услуги.

evrokomisari

Останалите заместник-председатели са испанецът Жозеп Борел, който е е върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, Вера Юрова (Чехия) , която ще отговаря за „Ценности и прозрачност“, Маргаритис Схинас (Гърция) който поема ресор „Съхраняване на европейския ни начин на живот“; Марош Шефчович (Словакия) ще отговаря за „Междуинституционални отношения и перспективи“; и Дубравка Шуица (Хърватия), която поема ресор „Демокрация и демография“.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Българката Мария Габриел поема ресор „Иновации и младеж“ в състава на новата Европейска комисия. В екипа на Жан-Клод Юнкер тя оглавяваше „Цифрова икономика и цифрово общество”.

Останалите кандидати за еврокомисари са:

Йоханес Хан (Австрия) ще отговаря за „Бюджет и администрация“ и ще се отчита пряко пред председателя на ЕК;

Дидие Рейндерс (Белгия) ще бъде еврокомисар по правосъдието, включително по въпросите за върховенството на закона;

Стела Кириакидис (Кипър) е предложена за еврокомисар по здравеопазването;

Кадри Симсон (Естония) ще отговаря за енергетиката;

Юта Урпилайнен (Финландия) ще поеме международното сътрудничество;

Силви Гулар (Франция) ще отговаря за вътрешния пазар;

Ласло Трочани (Унгария) ще отговаря за политиката на съседството и разширяването на ЕС;

Фил Хоган (Ирландия) е предложен за еврокомисар по търговията;

Паоло Джентилони (Италия) ще бъде еврокомисар по икономиката;

Виргиниюс Синкявичюс (Литва) ще бъде еврокомисар по околната среда;

Никола Шмит (Люксембург) ще отговаря за работните места;

Хелена Дали (Малта)ще отговаря за въпросите за равенството;

Януш Войчеховски (Полша) ще отговаря за земеделието;

Елиза Ферейра (Португалия) ще бъде еврокомисар за сближаването и реформите;

Рована Плумб (Румъния) ще бъде новият еврокомисар по транспорта;

Янез Ленарчич (Словения) ще поеме управлението при кризи;

Илва Йохансон (Швеция) е предложена за еврокомисар по вътрешните работи.

Великобритания не предложи свой кандидат за еврокомисар, тъй като Брекзит се очаква да се случи на 31 октомври – само ден преди новата ЕК да започне работа. След като получиха портфолиото с отговорностите си всички еврокомисари ще преминат изслушване и вот в ЕП, след което ще положат клетва пред Съда на ЕС.


Share Follow

Leave A Reply