Председателят на Национално движение “Русофили” Николай Малинов е привлечен като обвиняем в организиране на престъпна схема за изпиране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната ни сигурност. Обвинението вече му е повдигнато, освободен е от ареста и е с гаранция от 50 000 лв. Той е със забрана за напускане на страната. Това каза на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров.
7310077
Председателят на “Русофили” Николай Малинов е предавал класифицирана информация на руски организации, обяви главният прокурор Сотир Цацаров. По думите му е установена действаща схема за изпиране на пари. Главният прокурор съобщи, че в хода на разследването са събрани доказателства за пряко участие на български гражданин както в схемата за финансиране, така и в схемата за предаване на информация, защитена от закона. В хода на разследването е установено, че срещу заплащане Малинов е предавал информация под различни форми към две руски организации – „Двуглав орел” и Руски институт за стратегически разследвания.7310083По отношение на ген. Леонид Решетников е наложена забрана за навлизане в пределите на Република България за срок от 10 години, каза още главният прокурор.
7310084

Заметник-главният прокурор Иван Гешев посочи, че Малинов е приел срещу заплащане да изпълнява задачи, възложени от ръководителите му. Заплащането е извършвано под различни форми, като е било предназначено за него, за притежаваните от него търговски дружества, тяхната дейност, както и за финансиране на различни мероприятия за оказване на влияние върху българската вътрешна политика.

Николай Малинов

Николай Малинов

При претърсванията е намерен документ, докладна записка на руски език, изготвена от Малинов относно “необходимата геополитическа преориентация на България или това, което ние наричаме Проект България”. Докладната записка е била изготвена с цел информиране на двете организации, каква е ситуацията в България и какви мерки да бъдат взети как да се промени геополитическата ориентация на България, поясни Гешев.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Гешев посочи, че основна цел на тяхната работа е “геополитическа преориентация на основата на православието, славянската култура и традиция”. В докладната записка се посочва още, че “отчитайки спецификата на противопоставянето на Запада и Русия и неговия хибриден характер, ние концентрираме своите усилия в 5 основни направления. Те са: дейност на неправителствения сектор, създаване и поддържане на интернет сайтове, създаване на собствен телевизионен канал, създаване на влиятелен аналитичен център и създаване на партия, която да позволи постепенно прерастване в масова електорална сила”. От събраните доказателства е станало видно, че според обвиняемия Малинов е следвало да се оказва влияние върху политическия живот на страната по таен начин.


Share Follow

Leave A Reply