Посолството на САЩ в България публикува съобщение в социалната мрежа „Фейсбук“ по повод шпионския скандал с “Русофили” в страната, чрез което потвърди подкрепата на Вашингтон по повод „усилията на България да защити суверенитета си от злонамерено влияние“.

Николай Малинов

Николай Малинов

„Запознати сме с разследването на българските правоприлагащи органи по предполагаем случай на шпионаж. САЩ изцяло подкрепят усилията на България да защити суверенитета си от злонамерено влияние“, се казва в разпространения текст.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Припомняме, че вчера главният прокурор на България Сотир Цацаров обяви, че председателят на Националното движение „Русофили” Николай Малинов е заподозрян в шпионаж, защото е предавал класифицирана информация на руски организации.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По думите му е установена действаща схема за изпиране на пари. Главният прокурор съобщи, че в хода на разследването са събрани доказателства за пряко участие на български гражданин както в схемата за финансиране, така и в схемата за предаване на информация, защитена от закона. В хода на разследването е установено, че срещу заплащане Малинов е предавал информация под различни форми към две руски организации – „Двуглав орел” и Руски институт за стратегически разследвания.

Русия

„В момента разследването срещу Николай Малинов по подозрение в шпионаж продължава. Смятаме, че той е събирал данни за българската вътрешна и външна политика, а не само в интерес на „Двуглав орел“ и на Руския институт за стратегически изследвания, които са базирани на територията на Руската федерация”, посочи Цацаров.

снимка: www.lucipost.com

снимка: www.lucipost.com

Прокуратурата смята, че обвиняемият е работил срещу националните интереси на България и се стреми да промени политическия вектор на развитието на страната от западния свят към Руската федерация. Малинов бе освободен от ареста срещу гаранция от 50 хил. лева и обещание да не напуска страната.


Share Follow

Leave A Reply