Политическите ни опоненти направиха коментари, които ако имаха малко опит, нямаше да направят. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание във връзка с получения от България ресор „Иновации и младеж“ в състава на новата Европейска комисия.

Бойко Борисов

„Опитът изисква да бъдеш търпелив и мълчалив и да говориш тогава, когато всичко е договорено. България беше оценена като държава, която в традициите си има добро образование, култура спорт и мозъци от типа на Джон Атанасов. Ресорът, който получихме, е първа точка не само в България, а и в Европа. Това е, за да можем да станем конкурентоспособни на САЩ, където се отделят огромни средства за иновации“, посочи премиерът.

Portrait of Mariya GABRIEL

Portrait of Mariya GABRIEL

„Вследствие на това, което няколко години правителството прави, председателят на новоизбраната ЕК Урсула  фон дер Лайен, която беше в София, получихме ресора“, добави още той. “Освен образование, култура, спорт, в тази програма е и Евразъм. Това дава огромна възможност”, подчерта Борисов. Той посочи, че когато са договаряни всичките постове в ЕК, тогава са били уговаряни и тези на Международния валутен фонд. “Ние можехме да вземем външния министър на Европа да е наш, но разликата с председател на МВФ е милиарди долара”, каза още Борисов. “Всички български институции, университети да се стягат да правят проекти, защото това са огромни възможности”, обърна внимание той.щ

снимка: Lockheed Martin

снимка: Lockheed Martin

По повод сделката за F-16 премиерът отбеляза, че ако е знаел, че купуването на най-добрия самолет ще предизвика такава злоба, сигурно изобщо е нямало да се занимава. „Идеята беше с военния министър да вземем най-добрия самолет за българската армия“, обясни Борисов. По думите му няма нито едно перо или направление, по което работят министрите от този кабинет, да е по-слабо от предишни години. „Всяка година вдигаме доходите с минимум 10%, превъоръжаваме армията, МВР разкрива всички убийства, направи се много за образователната инфраструктура, видяхте как е станала НСА, борбата с контрабандата, корупцията. И във всяка една сфера. БВП никога тази държава не е имала по-голям. Най-голямата компания в Европа ни остави да спорим с Турция и съревнованието още не е приключило. Отесняха магистралите. Откакто сме ние, София е по-чиста от Берлин“, коментира още министър-председателят.

България, ЕС, НАТО

Премиерът коментира и нашата геополитическа ориентация: “Тя е подкрепена от всички партии, преди ГЕРБ да го има, само ВМРО май го е имало тогава, сме приели пътя ЕС – НАТО”, каза премиерът Бойко Борисов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„С „шпионския“ скандал се опитват да се поставят на една плоскост отношенията ни с Русия. Когато има нещо, с което не сме съгласни, МВнР реагира така, както реагират и в Унгария да речем. Не виждам никакво основание да се свързват едното и другото. Второ, когато руски олигарси се опитват да правят проекти в България, свързани с нашия Военнопромишлен комплекс и всичко останало, нашите служби работят по тази тема заедно с партньорски други служби и го прави прокуратурата. Аз нямам никаква роля в този процес. Ние дори с нашия кмет в Казанлък сме участвали на “Копринка” в мероприятията. Краси Велчев е председател на Комисията за българо-руско сътрудничество в парламента. Нещо повече, понеже вчера завършиха преговорите, но ще изчакаме до 17, ще обявим какво сме направили вчера. Ще проявим търпеливост и мълчание. Всеки има право да развива своята дейност в НПО-та. Едните подкрепят религия, други култура, трети обичат Русия, други Америка”, каза още той.


Leave A Reply