Отменя се протестът на ловците в Русенско срещу ограниченията на дейността им заради африканската чума по свинете, предаде „БГНЕС”.

снимка: iStock

снимка: iStock

Това стана ясно на среща между заместник-мнистъра на земеделието Атанас Добрев, областния управител Галин Григоров и представители на ловни сдружения от региона. Исканията на ловците бяха свързани с допускане до ловните полета и отменяне на забраната за групов лов.

диви свине
По думите на областния управител, са взети необходимите мерки и са преразгледани условията за откриване на ловния сезон. До няколко дни се очакват и конкретните указания от Българската агенция по безопасност на храните. Предстоят да се приемат и законодателни промени, които предвиждат удължаване на срока за лов с два месеца – до средата на март.

бук, гора
Според областния управител, намаляването на популацията на дивите прасета може да стане и по-рано, за да не засегне бременни свине.
Въпреки, че планираният за неделя протест в Русе се отменя, ловците остават в готовност да отстояват исканията си ако не бъдат предприети заявените мерки.


Share Follow

Leave A Reply