“Действията по разследването на шпионския скандал продължават и към момента”, каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си в пленарна зала във връзка с шпионския скандал. Той поясни, че досъдебното производство е започнало на 3 юли тази година. “До настоящия момент извършените действия по разследването по това досъдебно производство, което се води в Специализираната прокуратура, са следните: Извършени са 11 претърсвания на помещения, адреси. Всяко от тези претърсвания е извършено с предварително разрешение на съдия от Специализирания наказателен съд. В хода на претърсването са иззети компютърни конфигурации и документи. Извършени са пет броя претърсвания на моторни превозни средства, отново с предварително разрешение на съдия. Извършвани са осем лични обиска на лица”, допълни още Цацаров. Той поясни, че са разпитани 15 свидетели, а осем лица са задържани.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Мога да кажа съвсем ясно – това не е атака срещу движение “Русофили”. Обвиняемият е председател на това движение, но отговорността, която той трябва да носи, е за неговите лични действия. Фактът, че движението е било използвано от него за определени цели, не означава, че трябва да хвърлим сянка или да преследваме за идеи членовете на това движение. Това не е разделение на българското общество или опит за разделение на русофили и русофоби. В крайна сметка в случая става въпрос не за това на чии национални интереси служиш, а че увреждаш българските национални интереси”, допълни още Цацаров във връзка с твърденията на БСП, че шпионският скандал, при който беше арестуван председателят на движението “Русофили” Николай Малинов, разделя българското общество на русофили и русофоби.

снимка: БГНЕС

Николай Малинов, снимка: БГНЕС

“Беше казано в публичното пространство, че това е преследване за идеи. Моето мнение и мнението на колегите, които работят по делото, е, че това не е преследване за идеи. Когато идеите се налагат с пари и с влияние и са насочени срещу националната сигурност на България, това е престъпление. На второ място, независимо от всичко онова, което е свързано в настоящата политическа обстановка, предстоящи местни избори и всичко друго. Аз не мога да се съглася с твърдението, че това представлява политическа акция, свързана с предстоящи местни избори, печелене на политически дивиденти или прочее. Не защитавам никого, нито обвинявам никого от политическите сили. Това, което ние правим, е да се опитаме да си вършим работата”, подчерта Цацаров.

снимка: www.lucipost.com

снимка: www.lucipost.com

Главният прокурор увери, че целта е стриктно спазване на закона. “Ние не можем да отговорим на всичко онова, което се казва в публичното пространство, но сме със съзнанието, че трябва да си свършим работата. Съзнанието, че трябва да си свършим работата, означава да реагираме срещу всяко посегателство на националната сигурност, независимо от това от коя страна то идва. Ще го повтаря още веднъж – става дума за поставяне в услуга и получаване на финансови средства. Обвинението касае не чужда държава, а чужди организации. Обвинението не касае хилядите членове на обществено движение, а касае едно лице, което е използвало и това движение да налага идеи. Само че срещу пари”, допълни още Цацаров. Той обърна внимание, че арестите са извършени в стриктно спазване на Закона за МВР. “Ако считате, че този закон нарушава човешките права, във ваша власт е да го промените”, допълни още той.


Leave A Reply