Проучване на “Маркет линкс” показва криза на доверие към българските институции. Най-ниско е то към Народното събрание – около 15%, а към съдебната система и правителството е близо 25%. Данните са от съвместно национално-представително проучване на бТВ и „Маркет линкс”, проведено сред 1025 лица над 18 г. в периода 16-25 август, по метода на прякото лично интервю.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Юни месец, непосредствено след изборите (за Европейски парламент), хората дават своя глас, чувстват, че имат влияние върху това, което се случва в страната. Тогава се повишава доверието в институциите. През юли и август, когато отново имаше скандали, доверието отново спадна”, коментира социологът Добромир Живков.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По-малко от половината анкетирани смятат, че процедурата за избор на главен прокурор е достатъчно добра. “В контекста на този дефицит на доверие виждаме, че процедурата не се оценява от българските граждани като адекватна. Малка част от обществото обаче познават процедурата в детайли”, допълни експертът. По думите на социолога гражданите нямат усещане, че могат да въздействат върху това, което се случва в страната, а това води до недоверие. Той обясни, че хората не са съгласни в процедурата да участва само един кандидат. „Не се вижда състезателен характер за тази важна позиция, а такива очаквания бяха създадени в общественото пространство”, заяви Живков.

снимка: kashmirpatriot.com

снимка: kashmirpatriot.com

54% от запитаните отговарят, че одобряват действията на прокуратурата да изнася информация по текущи дела в медиите, 28% не могат да преценят, а 18% – не са съгласни. „Гражданите очакват повече прозрачност, имаме нужда да виждаме, че работа се върши, а интересите на държавата биват защитени. Това е тази потребност да усещаме, че институциите работят”, посочи социологът. Близо 2/3 от анкетираните изразяват мнение, че медиите и обществото трябва да изразяват критики към процедурата по избор на главен прокурор и кандидатите в нея.


Share Follow

Leave A Reply