“Не си представям по-добри приятелски отношения между Долна Австрия и България”, заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с министър-председателя на Федерална провинция Долна Австрия Йоханна Микл-Лайтнер.
„С Йоханна сме приятели от много години, била е на нашата граница. България е държавата, която има нула миграция благодарение на всички взети мерки, спазвайки всички европейски правила“, изтъкна още премиерът Борисов. Българският министър-председател подчерта също отличните си отношения с федералния канцлер на Австрия Себастиан Курц  и огромния обем работа, свършен по време на председателствата и на двете страни на Съвета на ЕС. „Имаме много идеи, които обсъдихме сега във връзка с бъдещето на Западните Балкани и на региона“, добави премиерът Борисов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По време на срещата си с Йоханна Микл-Лайтнер, министър-председателят Борисов отбеляза, че доброто партньорство с Долна Австрия е пример за насърчаване на по-тясно регионално сътрудничество между градове, общини и компании. По думите му има реални възможности за задълбочаване на търговско-икономическото партньорство. „В България има много австрийски инвеститори, огромен стокооборот“, подчерта премиерът. Борисов акцентира върху интереса на страната ни от увеличаване на инвестициите от Долна Австрия, особено в проекти с висока производствена и високотехнологична стойност. Според българския министър-председател конкретни резултати може да даде сътрудничеството в областта на цифровизацията на икономиката, внедряването на иновации и информационните технологии.Бойко Борисов

“Говорихме за развитието на интернета, България има един от най-добрите в Европа”.Има wi-fi във всяко училище”, каза още той. “Имаме прекрасни еврокомисари – комисарят Хан, имаме различни ресори, и то все свързани с нас. Регионалните проекти, проектите за присъединяване. Ясно е какво е нужно на Балканите. Българският еврокомисар е комисар на бъдещето – там са образованието, университетите, иновациите, Еразмът – една от най-добрите европейски програми за младежи, младежта и спорта, културата”. “Имаме рядък шанс – това, което толерира ЕС, по общи проекти на няколко държави – и в дигиталната икономика, първо се правят магистрали и жп линии, и образователната, културната, археологията”, каза още Борисов.


Share Follow

Leave A Reply