До момента са установени петима донори, които са се възползвали от дейността на групата, включително и петима реципиенти, като има още двама, които са били в готовност да се възползват от дейността на групата, включително и още трима донори, които са очаквали по същия начин да се възползват от групата. Това каза заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Любомир Янев по време на брифинг във връзка с неутрализирането на организирана престъпна група за търговия с органи.

донорство
По думите му единият от участниците в групата е с криминална регистрация за обсебване, а другият от лидерите с такава за използване на неистински документ и за измама в особено големи размери. Той посочи, че жената в групата е регистрирана за кражба и грабеж, а другият участник е регистриран за незаконна сеч.

гдбоп, арест

“Четири лица са подведени под наказателна отговорност след разбита група за трафик на органи”, каза ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров. Той обясни, че схемата за търговията с органи е била двама души да свързват донори с клиенти, а останалата част от групата се е занимавала с директното набиране на хора. По думите му организаторите са изготвяли необходимите документи пред медицинските институции, където основното изискване за трансплантация е било лицата да са роднини.  “Сумите, с които се е работело в тази връзка са 50 000 и 100 000 евро, като са били изплащани на части“, заяви още той.
Припомняме, че Спецпрокуратурата и антимафиотите разкриха незаконна схема за трафик на органи. Във вторник вечерта на българо-турската граница бяха задържани четирима души, които са организали схема за набиране на донори на бъбреци, които били продавани на тежко болни наши сънародници.


Share Follow

Leave A Reply