Продължавам да отстоявам позицията, че свободата на словото е в основата на демокрацията. Това е фундаментална ценност, но очевидно в България е в криза. Това коментира президентът Румен Радев по повод протеста пред БНР заради свалянето от ефир на съдебната журналистка Силвия Великова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„БНР не е спирало дори по време на войната и този казус отново потвърждава въпроса кой и как управлява обществените медии. Очевидно и държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите, както е нормалната европейска практика. И мисля, че на това нещо е крайно време да се сложи край”, посочи президентът по повод спирането на ефирното излъчване на програма “Хоризонт” на 13 септември. По думите му директорът на БНР и разследващите би трябвало да обявят какви са истинските мотиви, защото става въпрос за обществена, а не за частна медия. „Ние трябва да чуем от тях какви са реалните мотиви зад това спиране, зад всички тези събития, каза Радев.

БНР
Според него “има лъч надежда” – в поведението и реакцията на журналистите от БНР, които, по думите му, явно проявиха солидарност и подкрепени от свои колеги от други медии дадоха пример как се отстояват достойнство, свобода на словото и професионалните стандарти.
Генералният директор на БНР Светослав Костов по-рано днес обяви пред Общо събрание на радиото, че никой не е спирал програмата и че има докладна от директор на дирекция “Техника” Пламен Костов за профилактика: “Никой не е спрял програмата. Има докладна от директора на дирекция “Техника” от преди няколко дни заради проблемите, абсолютно решението на господин Пламен Костов за вид профилактика беше подкрепено от мен”, предаде БНР.

Силвия Великова БНР
По думите му при проектобюджета на радиото за 2020 година акцентът няма да е върху капиталови разходи и ремонти, а средствата за заплати на работещите в радиото да се увеличат с 25 процента.
Очаква се днес да се проведе и срещата на Съвета за електронни медии с генералния директор на Българското национално радио Светослав Костов и Управителния съвет на обществената медия.
Прокуратурата разпореди проверка, тъй като БНР има статут на стратегически обект, който при кризи има мисията да информира гражданите. Тя беше възложена на три институции – Държавната агенция “Национална сигурност”, Съвета за електронни медии и Комисията за регулиране на съобщенията.

БНР
Резултатите от проверката се очакват в началото на тази седмица.


Share Follow

Leave A Reply