Съюзът на Обединените работници в автомобилната промишленост в САЩ започва национална стачка срещу Дженеръл Мотърс. Близо 46 000 души няма да отидат на работа днес, след като преговорите за трудови договор попаднаха в задънена улица.

Служителите в автомобилната индустрия в САЩ обявиха стачка в понеделник срещу най-големия производител на автомобили в страната – General Motors. Причината за протеста са провалените разговори между компанията и Съюзът на Обединените работници в автомобилната промишленост относно заплащането в сектора. Изданието „Уолстрийт джърнъл“ определи стачката като първото значително спиране на работа в GM от повече от десетилетие. През 2007 година двудневен протест струва на компанията 300 милиона долара.

снимка: Getty Images

снимка: Getty Images

Служители на Съюза заявиха, че двете страни остават далеч един от друг в преговорите по договора, като има разногласия относно заплатите, обезщетенията за здравеопазване, статута на временни работници и сигурността на работните места. Часове преди стачката да започне, американският президент Доналд Тръмп призова в Туитър двете страни да се върнат на масата за преговори и да се разберат възможно най-бързо. Бибиси пише, че няма информация дали General Motors и Съюза имат планове за подновяване на диалога.


Share Follow

Leave A Reply