“Тротинетките ще се третират като велосипедите”. Това заяви Малина Крумова, председател на Държавната агенция “Безопасност на движение по пътищата”, пред бТВ. Тя обясни, че тротинетките ще могат да се движат по велоалеите и в зоните с ограничено движение до 50 км/ч. По думите й в случаите на нарушения се предвиждат санкации както при велосипедите, като актове могат да се издават и по ЕГН, не е задължително човекът да има книжка.
тротинетка
Изискването е тротинетките да се движат най-вдясно на пътното платно. Относно възрастта, Крумова отбеляза, че лицата от 14 до 16 години ще могат да използват тротинетките само по велоалеите, а лицата над 16 години ще могат да се движат и по пътищата с ограничение до 50 км/ч. Разрешената скорост ще бъде до 25км/ч, но все още не е изяснено как ще се осъществява контролът на допустимата скорост.
тротинетка
По отношение на това какво е задължителното облекло при карането на тротинетка, Малина Крумова заяви, че трябва да има светлоотразителни елементи върху облеклото и раницата. Каската на този етап е задължителна, въпреки че срещаме отпор от ползвателите, посочи тя. На въпрос трябва ли да бъдат регистрирани тротинетките, Крумова допълни, че на този етап това се смята за административна тежест и не се изисква.


Share Follow

Leave A Reply