Централната избирателна комисия и Съветът за електронни медии подписаха споразумение за предстоящите избори. Споразумението определя принципите и параметрите на специализирания мониторинг, който СЕМ ще осъществи върху дейността на доставчиците на медийни услуги по време на предизборната кампания за произвеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г. То бе подписано от председателя на ЦИК Стефка Стоева и председателя на СЕМ София Владимирова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Очакваме кампанията да бъде в синхрон с българското законодателство, да се спазят добрият тон и морал”, каза председателят на ЦИК проф. Стефка Стоева след подписването на споразумението. „Днес подписваме със СЕМ седмото подред споразумение. Отново ще разчитаме в предстоящите избори на тяхната висока професионална компетентност. Предходното споразумение беше неотдавна, на 18 април 2019 г. във връзка с отминалите вече избори за членове на Европейския парламент. Резултатите от нашата съвместна работа са установени от ЦИК – 18 нарушения в предизборната кампания на партии и коалиции и 34 нарушения от медиите“, обясни тя.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Убедена съм, че и при тези избори ние ще получим един пълен, обективен, специализиран мониторинг, отразяващ медийното представяне на кампанията за избор на общински съветници и кметове на 27 октомври 2019 г. И за тези избори ЦИК ще продължи да работи в екип с всички държавни органи и организации, които по закон са ангажирани с провеждането на изборите“, подчерта Стоева. Тя допълни, че за ЦИК медиите са с изключителна важност за спокойното, нормално протичане на изборния процес. „Апелираме за повече отговорност от тяхна страна и спазване на професионалните журналистически стандарти. Да припомним само, че агитационните материали не трябва да нарушават добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите. Забранено е в тях да се използват знамето на Република България и други чужди държави. Езикът на омразата вреди на всички и подронва демократичните устои на държавата“, каза още Стоева.

София Владимирова

София Владимирова

“Вярвам, че изборите ще преминат в една спокойна атмосфера в съответствие със законите, които ги регулират”, каза от своя страна председателят на СЕМ София Владимирова. Тя призова медиите да бъдат отговорни към това влияние и към работата си, да спазват високите етични, морални и професионални правила на професията. “Надявам се всички ние в края на тези избори на всички населени места да сме направили най-добрия избор за себе си и за децата си. Нито ние, нито ЦИК гледаме формално на сключването на това споразумение. Доказателство за това са нашите чудесни партньорски отношения, както и докладът, който изготвяме и предаваме в ЦИК в края на всяка кампания. Сега няма да бъде по-различно”, каза още Владимирова.


Share Follow

Leave A Reply