“Искането на медицинските сестри за възнаграждение в размер на две минимални работни заплати ще надхвърли основната заплата на лекарите, които работят в болниците, заяви здравният министър Кирил Ананиев пред бТВ. Изказването на Ананиев е по повод множеството протести на медицинските работници за по- високи възнаграждения.
Според него подобно увеличение на заплатите на медицинските сестри би довело до напрежение между гилдиите на здравните работници.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Той отбеляза на Министърът на здравеопазването не увеличава заплати, а да създаде правила, които да гарантират справедливото разпределение на отпусканите от министерството средства в болничните заведения. Според него медицинските сестри трябва да отправят своите искания към ръководствата на болниците, с които са сключили трудови договори и са техни работодатели, заяви Ананиев, който е категоричен, че това не е “прехвърляне на топката”, както го обвиняват някои от протестиращите здравни работници. Болничните заведения имат различна политика на възнагражденията и някои залагат повече на тъй нареченото
допълнително материално стимулиране, отбеляза здравният министър.
лекар
Относно днешния протест на чакащите за белодробна трансплантация, Ананиев отговори, че всички трансплантационни центрове в Европа отказват да извършват трансплантации на чужди граждани, тъй като няма трупни донори. “Добрата новина е, че направих предложение за промяна на Наредба 2, която регламентира финансирането на редица заболявания извън задължителното здравно осигуряване, включително и трансплантациите. Това ще даде възможност на нуждаещите се да могат да бъдат оперирани в трансплантационни центрове извън Европа в САЩ, Русия, Украйна и Китай”, разкри министър Ананиев. Промяната ще мине обществено обсъждане и до две седмици ще бъде реалност.

снимка:  БГНЕС

снимка: БГНЕС

Що се отнася до сумата от 50 милиона лева, които правителството отпусна за болниците през април и за които премиерът Борисов заяви, че трябва да бъде питан здравният министър, Кирил Ананиев заяви, че те са преведени на болниците, но това не означава, че са преведени директно в сметките на здравните работници. Това е работа на ръководствата им.


Share Follow

Leave A Reply