Без съкратено съдебно производство при тежки престъпления- затова се обяви обвинител номер 1 Сотир цацаров. Така прокуратурата подкрепи искането на протестиращите близки на жертви на убийства. Такова е и предложението на БСП, ВОЛЯ и ВМРО . Управляващите от ГЕРБ внесоха различен текст. Той е за запазване на съкратеното следствие, но при преценка на съда. В крайна сметка правна комисия на първа четене одобри и четирите текста.

Съкратеното съдебно производство отново на дневен ред в парламента. До тук се стигна след като „почернени“ семейства поискаха със законодателни промени за отпадане възможността за намаляване на присъдата при признаване на вина от страна на престъпника. В сряда роднини и близки протестираха пред парламента. Внесоха и подписка с такова искане.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По-късно казусът бе разгледан в правна комисия. Там бяха приети и четирите законопоректа. Първите три са еднакви – те са на БСП, ВМРО и Воля и са за отпадане на съкратеното следствие. Различен е четвъртият законопроект. Той е на управляващите. От ГЕРБ предлагат съкратеното производство да остане, но съдът да решава кога и при какви условия да се прилага. Любопитно беше становището на държавното обвинение. То беше представено лично от главният прокурор Сотир Цацаров. той обяви че съкратеното производство трябва да отпадне.

Не на това мнение беше министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Между двете четения предложенията ще бъдат прецизирани.


Share Follow

Leave A Reply