Управляващи и опозиция единодушно приеха промените за съкратеното производство в Наказателния кодекс. Прокуратурата обяви, че е “за” премахването му при убийства и тежки телесни повреди. След като първоначално ГЕРБ и БСП имаха различни виждания по въпроса, в крайна сметка текстовете минаха единодушно и на правна комисия. “Нямаше голяма разлика в позициите ни. Преследваме една и съща цел. Опозицията не искаше пълно премахване на съкратеното производство, а само за случаите на престъпления със смърт и тежка телесна повреда”.Това коментираха депутатите Крум Зарков от БСП и Красимир Ципов от ГЕРБ в бТВ.

Крум Зарков снимка: БГНЕС

Съкратеното производство е било прието през 2006 г., по европейска препоръка, за да се облекчи съдебния процес, припомни Ципов и каза, че предложението на ГЕРБ сега е било вместо с една трета при самопризнания на подсъдимия присъдата му да се намаля с една пета.

Красимир Ципов снима: БГНЕС

“От БСП считат, че съкратеното производство е добре за бързината на процеса, но до един момент”,отбеляза Крум Зарков. Всички се обединиха около нашата позиция, смята Зарков, който отбеляза, че според БСП е най-важно да няма автоматично намаляване на присъдите с една трета. Според него предложенията на ГЕРБ са много сложни. “При отпадане на съкратеното производства съществува реалната опасност делата отново да се точат по 10-12 г.и да няма ясен резултат, заяви Ципов, затова трябва да се подходи много внимателно, още повече че близките на жертвите очакват справедливост”.

снимка: PropertyGuru

снимка: PropertyGuru

Трябва ни нова концепция за наказателната политика, заяви Зарков, според когото в момента се действа постфактум и мерките се измислят след големите престъпления, а не превантивно. Министерство на правосъдието прави стъпки в тази посока за изграждането на такава концепция, каза Ципов.


Share Follow

Leave A Reply