Сградата на бившия център по наркомании става общински детски медицински център. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на посещението си в ”Майчин дом”, където бе представена на телемедицинска система за дистанционно мониториране на детските сърдечни тонове при бременни. Системата се въвежда за първи път в България.

болница, лекар, здравеопазване

„В момента, като кмет на София мога да кажа, че темата като здравеопазването е ключова, но това не означава, че ние се интересуваме само от общинското здравеопазване. Разбира се, ние сме отговорни за общинското здравеопазване и вчера имах възможност да говоря много за него, но днес ще съобщя само, че имахме разговори с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и вече е освободена сградата на бившия център по наркомании и в момента е изцяло във владение на Столичната община. Тя е общинска сграда и ние искахме да я освободят, зашото имахме идеи за нейното изпозване. Започваме подготовката и организацията за откриването на първата в София общински детски медицински център”, заяви Фандъкова. Тя отбеляза, че това е една възможност на майките да потърсят първата помощ при едно добре оборудвано болнично заведение. „Те ще могат да потърсят там помощ, диагноза и насока. Големият проблем на хората в София – на майките и семействата, това е определянето на дадена диагноза на детето и ходенето от клиника на клиника. Това е изключително притеснително. Очаквам екип от специалисти да подготви иразработи концепция за този детсдки медицински център. Ние ще дадем средства за ремонтирането и оборудването на сградата. Надявам се с общи усилия да реализираме този проект”, каза столичният кмет.

дете

Във връзка с представената телемедицинска система за дистанционно мониториране на детските сърдечни тонове при бременни в Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” – София Фандъкова посочи, че болничното заведение е пример за дигитализация. „Проф. Костов винаги е бил на първа линия по отношение на иновациите и въвеждането на технологиите. Още когато водеше общинските болници, сега с повече възможности и амбиции”, каза кметът. Тя благодари на екипа на болницата за въвеждането на иновациите и работата им. „ За една майка, а и за цялото семейство е раждането на детето. Най-голямата грижа и най-голямото притеснение е раждането на детето. Всички ние се обръщаме към „Майчин дом”, тогава когато имаме някаква по-рискова бременност. Разчитаме именно на професионализма на лекарите и акушврите”, посочи тя.

проф. Асен Николов
Кметът на София обяви и че проф. Асен Николов, началник Родилна клиника в УАГБ „Майчин дом” е част от листата за общински съветници в следваия мандат на Столична община. Проф. Асен Николов е и ръководител на Катедрата по АГ в Медицинския университет – София. Национален консултант по акушерство и гинекология, избран за следващ председател на Българското дружество по акушерство и гинекология. Преминал е следдипломни курсове по мамология, ехография, колпоскопия, лапароскопия. Специализирал е във водещи центрове във Франция и Великобритания.


Share Follow

Leave A Reply