Руските енергийни специалисти не са се повлияли от темата за шпионския скандал у нас относно „Турски поток”. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ. Тя добави по време на провелото се 17-о заседание на Междуправителствената комисия между Българи и Русия за икономическо и научно-техническо сътрудничество въпросът за така наречения шпионски скандал не е бил повдиган от руска страна. „По време на заседанието бяха обсъдени абсолютно всички въпроси от двустранен интерес. По никакъв начин тези събития не са повлияли на нашите отношения.“, посочи тя. Тя добави, че са били обсъждани важни въпроси в областта на енергетиката и транспорта. „Беше проведено и първото заседание на работната група в областта на транспорта“. Петкова припомни, че още миналата година при заседанието на същата тази комисия в Москва е било взето решение за създаване на такава работна група. Петкова посочи, че други теми, които са били обсъждани са селското стопанство и туризма.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По думите й решенията, които се взимат в рамките на тази комисия и това, което Министерството на енергетиката желае, е България да получи най-доброто. „Ние сме длъжни да защитаваме своите национални интереси и го правим “, каза още Петкова.
Министърът на енергетиката подчерта, че по трасето се работи, първите 11 км – входната точка от турската граница, се изграждат от „Булгартрансгаз” и трябва да са готови през следващия месец. „След това има готова мрежа от 140 км и после ще започне по-нататъшното строителство към Сърбия. До 2020 г. трябва да са готови първите 308 км”, обясни енергийният министър. Петкова уточни, че няма предвидени санкции, които България трябва да плати заради забавянето на проекта. Очаква се с построяването на „Турски поток” приходите от транзитни такси за страната ни да се повишат. „В момента „Булгартрансгаз” получава около 200 млн. лв. До 2020 г. тези приходи ще достигнат до 420 млн. Очакваме над 9 млрд. лв. приходи през следващите 20 години”, каза още енергийният министър. За процедурата по възобновяване на проекта АЕЦ „Белене” Петкова коментира, че има 13 заявления за участие. „Държавата ще участва като съакционер в проекта. Северна Македония също е заявила желание за участие с 10%”, каза още Петкова.

АЕЦ "Белене"
За АЕЦ „Козлодуй” коментира, че в началото на октомври животът на VI блок ще бъде удължен с още 30 години. Тогава ще му бъде издаден лицензът. Същото се е случило и с V блок, но още през 2017 г. Така на практика и двата блока на АЕЦ „Козлодуй” получавали по 60 години живот всеки.
Припомняме, че ден след подписването на договора, което беше на 18 септември, започва полагането на тръбите по трасето на „Турски поток през България. Това бе обявено в парламента от шефът на енергийната комисия Валентин Николов. След споразумението, страната ни ще пренася руския газ през Сърбия за Австрия. На българска земя пътят на „Балкански поток” е маршрутът, който беше предвиден за спрения „Южен поток”. Възможно е за изграждането на газопровода да се ползва и част от старата инфраструктура.

турски поток
Строителството на морския участък на Турски поток започна в Русия през май 2017-та – по дъното на Черно море. Година и половина по-късно руският президент Владимир Путин и турският Реджеп Ердоган откриха първата морска тръба от газопровода “Турски поток” и започна сухопътното строителство на проекта.
През септември 2019 година началото на „Балкански поток” за България се счита разклонението на големия проект, който трябва да докара газа до Западна Европа. До май 2021 година, ако сроковете се спазят, би трябвало проектът да заработи и горивото да преминава от Русия през Турция и България за Сърбия.


Share Follow

Leave A Reply