Вицепремиерът и външен министър г-жа Екатерина Захариева се срещна с колегата си от Република Индия д-р Субрахманям Джайшанкар. Разговорът между двамата се проведе в рамките на 74-тата сесия на ООН в Ню Йорк. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.
“Поздравления за избирането ви на поста – каза министър Захариева. – Съболезнования за кончината на предишния министър г-жа Сушма Сварадж, с която бяхме приятели. Нямаме отворени въпроси, само много възможности пред нас и бизнеса на нашите две държави.” “Ще се радвам да посетя България, а и да ви посрещна в Индия. Благодаря ви за вашия силен глас в Европа в подкрепа на нашата държава. Индия търси в Европа партньорства, свързани основно с икономиката на знанията и т.нар. науки за живота”, заяви министър Джайшанкар.
Екатерина Захариева заяви, че Индия е стратегически партньор на ЕС и изтъкна предимствата на страната ни за чуждестранни инвестиции – ниски данъци, административни облекчения за бизнеса, подготвени специалисти във високите технологии, възможности за продължаване на партньорствата в хранително-вкусовата и филмовата индустрия.
“Световната банка откри тази година в България свой световен център за споделени услуги, чрез който ще предоставя корпоративна и технологична подкрепа на бизнес операциите на петте институции от Групата по целия свят. Това е също оценка за потенциала на България и българите”, каза българският вицепремиер.


Share Follow

Leave A Reply