Забравени болести се завръщат заради разколебаното доверие към ваксините, сочат последните данни на Световната здрана организация (СЗО). Разколебаването в ползата от ваксините беше определено от организацията като една от 10-те най-опасни заплахи за здравето през 2019 г. Европейската комисия (ЕС) и СЗО обединяват сили, за да се борят с антиваксиналните послания. Целта е да се постигне по-голям обхват по света на ваксинацията срещу смъртоносни заболявания, съобщава БТВ.

ваксина, имунизация, БГНЕС

През последните години в Европа се възобновиха инфекциозни заболявания, за които има ваксини. От миналото лято до края на 2019 г. са регистрирани 483 случая на рубеола – повечето са в Румъния, Полша, Германия, Италия, Испания. Епидемията от морбили пък засегна 90 хил. европейци само в първата половина на тази година.

имунизация, ваксина, инжекция

Проучване сред европейците показва, че 48% вярват, че ваксините може да предизвикат сериозни странични ефекти. 38 на сто мислят, че ваксините може да разболеят човек от болестта, от която предпазват. Все пак 85% от анкетираните европейци вярват, че ваксините са ефективни.

снимка:

снимка:

Друго изследване показва, че в богатите държави доверието във ваксините е разколебано. 59% от западноевропейците вярват, че ваксините са безопасни. На същото мнение са над 90% от анкетираните в Южна Азия и Източна Африка. Социалните мрежи изразяват готовност да осигуряват достъп до научно-доказана информация, например с изскачащи съобщения. Изчисленията показват, че милион и половина смъртни случаи може да бъдат предотвратени с ваксини.


Share Follow

Leave A Reply