“Двата законопроекта за съкратеното съдебно следствие – единият, предложен от БСП, Обединени патриоти“ и „Воля“, другият на ГЕРБ, не си противоречат, а се допълват логически, обективно и фактически”, заяви правосъдният министър Данаил Кирилов в Народното събрание. Той защити тезата, че и двете предложения са в една посока, но според него е елементарно да се каже да няма съкратено съдебно следствие само за убийствата, каквото е предложението на левицата.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Двете норми, двете решения не са противоречащи, те са допълващи. Те са част от един процес, защото едното казва какво става в процеса, а другото каква е правната последица. Затова ние смятаме, че би било просто, би било елементарно, еднократно да кажем няма съкратено съдебно следствие само за убийствата. Затова ние сме предложили каталог от престъпления, дали сме възможност съдът да преценява в кои случаи съобразно тежестта въобще да допусне съкратено съдебно следствие”, обясни Данаил Кирилов.

снимка: kashmirpatriot.com

снимка: kashmirpatriot.com

По думите му не е добре във всички случаи на убийство да отпада съкратеното производство. „Има случаи, в които извършителят иска да признае. Защо трябва да му се пречи на това. Нека го направи, но съдът може да каже, че въпреки че е разкрил фактите, няма да редуцира наказанието, а ще наложи най-тежкото – доживотен затвор без замяна. Това не е ли по-гъвкаво от плоското решение да се зачертае въобще този институт?”, запита Кирилов.

затвор надзирател

Той добави, че между управляващите и опозицията има консенсус, че съкратеното съдебно следствие трябва да се обсъди съвестно и задълбочено, но посочи, че не би следвало да се прибързва и да се действа под изкуствено създадено напрежение. Кирилов настоя и че не трябва да се прекроява законът само заради едно единствено престъпление. „Наказателната политика е стигнала дотук, защото за всяко престъпление се прави съответно изменение“, критикува той.

Данаил Кирилов

Данаил Кирилов

До дебата за съкратеното производство се стигна отново днес след извънреден председателски съвет с председателите на парламентарните групи и правосъдния министър. В крайна сметка те се разбраха предложенията на БСП за отпадането на съкратеното производство при убийства да бъде разгледан преди депутатската ваканция за вота. Даниела Дариткова обаче бе категорична, че решението за крайния вариант на законопроекта е на правна комисия и не може да се предопределя от председателския съвет.


Share Follow

Leave A Reply