Президентът на САЩ Доналд Тръмп изненадващо се появи на световната среща на ООН за климата. Макар и за кратко (той не говори от трибуната, а седна за няколко минути в залата, където изслуша, а след това и аплодира, речта на индийския премиер), Тръмп успя отново категорично да завърти “света около себе си” чрез неочакваната си поява. В резултат на което успешно измести фокуса от темата за ситуацията с климата и Парижкото споразумение, от което САЩ излезе драматично малко след встъпването му в длъжност.

General Debate of the 74th session of the General Assembly of the United Nations

Следващата стъпка за привличане на вниманието, той предприе в Twitter. Тръмп иронизира 16-годишната активистка за климата Грета Тунберг, като написа: “Тя изглежда много щастлива млада жена, която гледа към прекрасно и усмихнато бъдеще. Толкова е приятно да я гледаш”, под видео, в което тя гневно и през сълзи обвинява световните лидери, че отнемат бъдещето на децата. Реакцията на Тръмп, разбира се, събра много повече обществено внимание от проблемите на климата, бъдещето на децата и какъвто и да е друг сериозен глобален проблем.

BeFunky-collage (3)

След иронията президентът заложи на друг прийом, познат по-скоро сред 16-годишните, но не съвсем чужд и в международните отношения. Той игнорира Грета в сградата на ООН, а тя, от своя страна, не успя да скрие, че е засегната от американския президент. А видеото, което илюстрира тази сцена стана най-гледаното тази седмица.


Същевременно в САЩ лидерът на Конгрeса Нанси Пелоси обяви започването на процедура по разследване за импийчмънт на президента Тръмп. Той е обвиняван, че се е опитал да прикрие усилията си да окаже натиск върху Украйна за разследване на потенциалния кандидат-президент на демократите Джо Байдън и е подкопал националната сигурност. Тръмп, от своя страна, окачестви действията срещу него като “лов на вещици”. Лов, който обаче, ако не друго, със сигурност ще постигне една цел в полза на Тръмп – да улови цялото медийно и обществено внимание в САЩ и по света.

Превръщането на Тръмп обаче в най-големия проблем, няма да помогне да се решат истинските проблеми, защото поради цялото това въртене на света около Тръмп, забравяме че той не е единственият проблем. Всъщност Тръмп сам по себе си не би бил проблем. Проблем е вниманието към него, защото то задушава всички останали теми, нуждаещи се от обществен интерес.

BeFunky-collage (5)

Приключващият мандата си председател на Европейския съвет Доналд Туск използва последното си изказване пред Общото събрание на ООН, като влезе в задочна полемика с американския президент. По  думите му, ако властимащите по света не зачитат върховенството на закона, „те ще влязат в историята не като лидери, а като фалшиви лидери“.

BeFunky-collage (2)

Но на създаването на фалшиви лидери, както и на фалшиви новини, трябва да се противопоставят първо медиите, а след това и обществото. Защото светът трябва да започне да се върти около собствената си ос, а не около фалшиви слънца, за да не спре да се върти изобщо.

Тръмп


Share Follow

Leave A Reply