Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята. Това заяви премиерът Бойко Борисов в изявление след консултативната среща на тема „Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Македония за присъединяване към ЕС“.

7356932

„Винаги съм казвал, че довчера говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, защото ние нямаме по-близък народ и хора.”, коментира премиерът. По думите му, ако спрем Северна Македония по пътя й към ЕС, това би било записано в историята, че след като всички 27 страни са ги подкрепили, точно България ги е спряла. “Темата за Западните Балкани беше издигната на най-високо ниво. Ние искаме и Албания да върви заедно с преговорите за Северна Македония. Никога не сме поставяли и не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС. Ние имаме 71 инструмента след това, мисля, че толкова са преговорните глави. Нека спрат да си играят с историята и миналото и да се концентрират върху бъдещето. Разбира се това бъдеще пряко ни интересува коридор номер 8, разширяваме КПП“, добави още премиерът.

7356931

Той изтъкна, че не всички политически партии са изпратили лидерите си на срещата. Според него това е израз на проява на неуважение към президента.

7356927

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС


Share Follow

1 коментар

  1. Pingback: Info7: Северна Македония, Сидеров, Фолксваген и новият шеф на МВФ

Leave A Reply