Австралиецът Джок Полфрийман обжалва първата си забрана за напускане на България, издадена през 2007 г. Искането е отправено в молба, внесена по-рано днес в Софийския градски съд от адвоката на Полфрийман Калин Ангелов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

От 20 септември австралиецът, който бе условно предсрочно освободен от затвора, се намира във временния център за настаняване на чужденци в Бусманци. В молбата, подадена днес следобед в СГС, той е поискал забраната да падне. Тя е наложена след задържането му през декември 2007 г. и целта и е била да осигури неговото присъствие по време на наказателното поизводство, което е приключило с влизането в сила на присъдата. Молбата е разпределена на 12-и състав на Наказателната колегия на СГС с председател Даниела Талева. Тя ще се произнесе в закрито заседание, като законът не посочва срок, в който да го стори. 12-и състав е този, който е осъдил на първа инстанция Полфрийман преди години, затова молбата отива при тях, макар сега председателят да е друг, а не този, който е чел присъда на първа инстанция. Разпределена е на този състав, защото, когато е чел присъдата, съдът се е признесъл и по забраната да напуска страната.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

След влизане в сила на окончателното наказание на Полфрийман, което е 20 години лишаване от свобода, има издадена и втора забрана за напускане на страната. Тя вече е административна мярка, наложена от МВР по силата на Закона за чужденците. Затова може да бъде обжалвана пред административния съд. От друга страна спрямо австралиеца има и заповед да бъде експулсиран от страната, издадена от дирекция “Миграция”. Тя също е административна мярка, която се прилага спрямо всички чужденци, осъдени у нас, независимо с какви присъди. Веднага щом получат своите наказания, било то и условни, или напуснат затвора, те се извеждат от България.

 


Share Follow

Leave A Reply