Касационното разглеждане за възобновяването на делото за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман се изтегля по-рано във времето – за 7 октомври, вместо първоначалното насрочване за 23 октомври 2019 година. Това става с разпореждане на заместник-председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия в касационния съд. Разглеждането бе поискано от главния прокурор Сотир Цацаров.

Като причина за промяна на датата и изтеглянето ѝ напред във времето ВКС посочи изключителния обществен отзвук на делото, както и с оглед разпространената в общественото пространство информация, че условно предсрочно освободеният Джок Полфрийман е лишен от право на свободно придвижване във връзка с предстоящото произнасяне на ВКС. В заповедта се посочва, че следва да се осигури възможност за провеждане на касационното производство в кратки срокове.

снимка: PropertyGuru

снимка: PropertyGuru

Посочената дата на заседанието е определена след съгласуване и преценка на състава, ангажиран за разглеждане и решаване на делото, съобразена е със служебната ангажираност на съдиите, като осигурява и достатъчен период от време за подготовка на страните.

В заповедта се посочва и че страните трябва да бъдат незабавно уведомени. Това са Върховната касационна прокуратура, Джок Полфрийман и неговият защитник адв. Ангелов, а препис от разпореждането трябва да се изпрати и на началника на Дирекция “Миграция” за незабавно връчване на осъдения Джок Полфрийман и осигуряването му в съдебно заседание.

Лозан Панов

Шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов коментира двете позиции на кадровиците по повод делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, като отбеляза, че съдийската колегия на Висшия съдебен съвет реагира неадекватно и непоследователно.

“Не бива да очаквате да коментирам висящо производство във ВКС”, каза Панов. По думите му хората имат право да коментират и да изразяват своята позиция по отношение на съдебните актове, но, за да има информиран избор, те трябва да се познават. Според него съдийската колегия е абдикирала от своите задължения, вменени от закона за съдебната власт, да брани независимостта на магистратите. Той посочи, че целият подход на насаждане на омраза към магистратите е “връщане към епохи, които би трябвало да сме позабравили”.

Миналата седмица колегията излезе със становище, първо, че има нарушен баланс в предсрочното освобождаване на австралиеца, и второ, че са притеснени от нагнетяването на напрежението.


Share Follow

Leave A Reply