Новият управляващ директор на МВФ Кристалина Георгиева встъпва в длъжност от днес.
От МВФ обявиха назначението на Георгиева на 25 септември. Тя ще наследи на поста французойката Кристин Лагард, която ще оглави Европейската централна банка. Българката е първият човек от развиваща се икономика начело на МВФ от 1944 година, съобщават от Фонда.

МВФ, Международен валутен фонд

В речта си след избирането, Георгиева, която преди това заемаше различни ръководни позиции в Световната Банка и Европейския съюз, подчерта необходимостта да се осигури стабилност в глобалната икономическа и финансова система чрез сътрудничество. „Аз встъпвам в длъжност във време, когато световната икономика е изправена пред много рискове. В краткосрочен план приоритетът ни е да гарантираме, че страните минимизират риска от икономически спад и са готови да се справят, ако той настъпи. В дългосрочен план имаме голяма, благородна цел – да помогнем на страните да изградят по-силни икономики и да подобрят живота на хората си“, заяви новият управляващ директор на МВФ.

Кристалина Георгиева снимка: TEMPO/Muhammad Fadli

Кристалина Георгиева
снимка: TEMPO/Muhammad Fadli

 

Международният валутен фонд е международна организация със седалище във Вашингтон. Състои се от 189 държави, които работят за насърчаване на глобалното парично сътрудничество и осигуряване на финансова стабилност.

снимка: imf

снимка: imf

Кристалина Георгиева ще управлява МВФ в момент на нарастващ протекционизъм в глобалната икономика.


Share Follow

Leave A Reply