Правната комисия в парламента прие решение за общ законопроект, който предвижда съкратеното съдебно следствие да не се прилага при тежки престъпления. На заседанието бе разгледан общ законопроект от приетите на 25 септември на първо четене три проекта на БСП, “Обединени патриоти” и “Воля” за промените в Наказателно-процесуалния кодекс. Текстовете, заложени в проектите, предвиждат да не се прилага съкратено съдебно следствие за тежки престъпления и убийства. Те бяха приети от комисията без дебати, като окончателното решение трябва да бъде взето в пленарната зала.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

До заседанието на комисията се стигна в петък след свикване на извънреден председателски съвет на Народното събрание. Съветът бе свикан по искане на БСП. Според опозицията парламентът е приел взаимоизключващи се проекти, а според управляващите трите проекта заедно с този на ГЕРБ се допълват логически, обективно и фактически.

снимка: The Federalist Society

снимка: The Federalist Society

“Важно е да бъде приета достатъчно бързо поправката в НПК, която разглеждаме днес на Правната комисия, за да се приложи за случаите като този в Сотиря”, каза зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков. “На Правната комисия обединихме законопроектите така, че още утре те да бъдат докладвани в зала и при наличието на достатъчно политическа воля да бъдат приети възможно най-бързо”, допълни Крум Зарков. Във връзка с промените на ГЕРБ в Наказателния кодекс да се остави съкратеното производство в ръцете на съдиите, той посочи: “Според нас тази идея е несъвместима с това, което току-що решихме в Правната комисия и утре в зала. Какво ще е нейното бъдеще, зависи от ГЕРБ, но според нас правилното решение е това, което днес бе прието от Правна комисия, то е и решението, за което БСП настояваше от началото”, уточни Зарков. Според него законопроектът на ГЕРБ е изключително проблематичен.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Имаме идея да предложим да се запази съкратеното съдебно следствие само за тежките престъпления и да отпадне за убийство”, каза от своя страна председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова. „Доста бързо свършихме, защото по правилник трябваше да обединим трите законопроекта в общ доклад, за който от утре, след като бъде обявен в пленарна зала, ще започнат да текат сроковете между първо и второ четене. Съответно имаме идея да предложим тридневен срок или по-съкратен срок, след което следващия вторник да насрочим извънредна Правна комисия, да видим постъпилите предложения между първо и второ четене, да го подложим на обсъждане и на гласуване в Комисията по правни въпроси, след което следващата сряда да влезе в зала за окончателно гласуване“, допълни Анна Александрова.

Анна Александрова, снимка: БГНЕС

Анна Александрова, снимка: БГНЕС

Тя посочи, че ГЕРБ най-вероятно ще направи предложения между двете четения. „Най-вероятно е предложението да изключим тежките телесни повреди, т.е. да останат убийствата. Смятаме, че с тежките телесни повреди – изнасилване и блудство, ще се задръсти цялата система от работа. Ще се върнем до 2007 г., когато 268 хил. преписки бяха прекратени. Разбирате, че тежките телесни повреди са твърде много като обем работа. Такава идея имаме, но нека да обсъдим. Не е категорично, това е като мнение. Нека чуем главният прокурор какво мисли, съдиите от Върховния касационен съд и следващия вторник да го обсъдим“, допълни още Анна Александрова и посочи, че тя ще ги покани на заседание на комисията.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

На въпрос дали ГЕРБ се отказва от своите промени в Наказателния кодекс за запазване на съкратеното съдебно следствие, Анна Александрова отговори: „Не, по никакъв начин не се отказваме. Ще ги обсъдим на много голям широк, обществен дебат“, уточни още председателят на Правната комисия. Според нея двата проекта – този в НПК и този в НК не си противоречат.


Share Follow

Leave A Reply