“Прави впечатление тиражирането в медии, социалните мрежи и специализираните интернет форуми, че се очаква срив на пазара на недвижими имоти, което създава неприятности и трудности с клиентите. Те имат средства за инвестиране, но медиите по някакъв начин налагат страх в това отношение”. Това коментира Десислава Петрова от строително-инвестиционната група Beso Homes, част от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

снимка: yourhome.bg

снимка: yourhome.bg

Тя категорично опроверга всички очаквания за криза на имотния пазар.Според нея търсенето на имоти в столицата остава активно. 70% от купувачите търсят двустайни апартаменти, като половината от тях – за инвестиция. „През последната година и половина имаме растеж на инвестициите на българи, които живеят в Англия и купуват апартаменти в столицата. От НАСП съобщиха и за редица проблеми в сектора, сред които административната тежест и несъвършенствата в Закона за устройството на територията.

снимка: yourhome.bg

„Недопустимо е участниците в сектор, който създава работни места и внася приходи в местния бюджет, да бъдат заклеймявани като обществен враг. Нашата дейност е пряко свързана с подобряване на жизнения стандарт на хората чрез изграждането на достъпни и качествени жилища. А всеки път, когато властта говори за гражданите, сякаш забравя, че ние и нашите служители също сме граждани“, коментира Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи. По негови думи проблемът може да се реши с „рестарт на цялата система“. Той даде пример с Германия, където общината проверява единствено архитектурния план, а не целия проект. От Асоциацията настояват за въвеждане на електронно строително разрешително, както и дигитализация на целия процес. Борислав Точевски от НАСП отново заговори за намаляване на административната тежест.


Share Follow

Leave A Reply