Премиерът на Великобритания Борис Джонсън ще се срещне днес с кабинета си, за да дискутират враждебната реакция на Ирландия и Европейския съюз относно новият план за Брекзит. Той включва премахването на предпазната клауза за ирландската граница, предава британската медия Скай нюс.

снимка: iStock

снимка: iStock

Ирландия и Европейската комисия отхвърлиха последния план, съставен от Джонсън за Брекзит. Министър-председателят е подложен на напрежение и от опозицията в британския парламент, която изисква от него лично да представи плана си, вместо да изпраща британския представител за Брекзит, Стив Баркли. брекзит, лондон ,парламент

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин каза, че предложенията на Джонсън са дори по-лоши от сделката на Тереза Мей с Брюксел, а бившият заместник министър-председател Майкъл Хесълтин заяви, че „милиони консерватори“ ще гласуват за либералните демократи заради Брекзит. В телефонен разговор между Джонсън и министър-председателят на Ирландия Лео Варадкар, британският премиер е бил информиран, че предложенията му не отговарят на целите и очакваното споразумение за границата в Ирландия. Брюксел също реагира негативно на предложенията, като Гай Верхофщад, координаторът на ЕС за Брекзит заяви, че съюза не е съгласен с плана на Джонсън.


Share Follow

Leave A Reply