Доставчик на хостинг на съдържание като “Фейсбук” може да бъде задължаван от съд на страна членка на ЕС да премахва на световно ниво изказвания, за които съд на страна от ЕС е преценил, че са клеветнически или оскърбителни, постанови Съдът на ЕС, цитиран от Франс прес и ДПА. Доставчикът на хостинг, какъвто е “Фейсбук”, може да бъде задължаван да прилага тази мярка и в рамките на международното право, тъй като страните членки на ЕС трябва да го спазват.

европейски съд, европейска прокуратура

Съдът на ЕС беше запитан от австрийския Върховен съд как да се тълкува европейска директива от 2000 г. за търговията онлайн. Казусът бе задвижен от жалба на бившия депутат в австрийския парламент Ева Главишниг, която заяви, че потребител на “Фейсбук” я уязвява в социалната мрежа с коментара си на медийна статия за подкрепата на австрийските Зелени за мярка в полза на бежанците. Линкът към статията, който потребителят е постнал на своята страница, съдържал снимка на депутата. Под нея потребителят на “Фейсбук” написал коментар, който е бил преценен за оскърбителен от австрийски съд.

фейсбук

“Това е историческа победа в защитата на личните права срещу интернет гигантите”, заяви Ева Главишниг за австрийската информационна агенция АПА. “С решението си, че на “Фейсбук” може да се нареди да премахне не само коментар на конкретен потребител, а и подобни коментари на други потребители по света, ЕС прояви самоувереност по отношение на основните права и ценности”, каза Главишниг.


Share Follow

Leave A Reply