“Нямам основание да си подавам оставката”, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на брифинг след среща с медицинските специалисти при премиера Бойко Борисов. “Оставка се дава, когато човек е сбъркал нещо. Аз такова нещо не съм допуснал”, заяви още Ананиев. На въпрос дали се чувства неудобно от тази ситуация по повод въпроса с 50-те милиона лв. на медицинските специалисти, Ананиев заяви, че не е приятно да се обясняваш.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“През месец март Министерският съвет приема постановление, с което увеличава бюджета на Министерството на здравеопазването с 30 млн. лв., с които се финансират дейности извън задължителното здравно осигуряване. Идеята на това постановление беше през дейността, която извършват лечебните заведения, извън задължителното здравно осигуряване, да се осигури ресурс в болниците и оттам да се създаде възможност да се увеличат заплатите в лечебните заведения и в това число заплатите на професионалистите по здравни грижи. Протестът на медицинските сестри продължи. През цялото време ние сме искали наистина да помогнем на медицинските сестри поради това, че техните заплати наистина са ниски”, обясни Ананиев.

болница, лекар, здравеопазване

“Един месец по-късно Министерският съвет реши да отпусне до 50 млн. лв. допълнително, които отново да минат през наредба 3. След това ние събрахме необходимата информация от лечебните заведения и се установи, че за да бъде допустима държавната помощ, могат да се предоставят единствено и само 6 млн. лв.”, заяви още Ананиев. По думите му, ако сумата е по-голяма, ще се информира ЕК и могат да произтекат неприятни неща за страната. “В резултат на което Министерският съвет намали тези средства от до 50 млн. лв., на 6 млн. лв. Но правителството искаше да осигури необходимия ресурс и затова преценихме заедно с НЗОК, заедно с нашите партньори от Българския лекарски съюз, че това може да стане през бюджета на НЗОК на базата на извършена дейност, и взехме решение страните, които участват и подписват националния рамков договор, да изменим цените на клиничните пътеки, като ги увеличим и осигурим необходимия ресурс”, подчерта той.

сметки бюджет финанси икономика калкулатор

“Увеличението на цените на клиничните пътеки е свързано не само с това, че трябва да се осигурят тези средства, но и поради факта, че много от тях бяха недооценени”, допълни още министърът. По думите му на базата на анекса, който е подписан с БЛС и НЗОК, Надзорният съвет на касата прие решение да освободи до 50 млн. лв. от резерва за неотложни разходи на НЗОК. “Това е едната причина, поради която ние направихме промяната в постановлението. Втората е, че Министерството на здравеопазването през наредба 3, която е за дейностите извън задължителното здравно осигуряване, можеше да подпомогне чрез допълнително финансиране само 147 болници”, каза още Ананиев. Той обясни, че това е основната причина, поради която е направена в постановлението.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Понеже темата на последните дни е само за тези 50 млн. лв., от името на Касата и на управителя на НЗОК мога да потвърдя, че 50 млн. лв. са влезли допълнително в системата на здравеопазването под формата, че сме изпълнили решението на Надзора, а именно гласуваното увеличение по над 120 клинични пътеки на обща сума 50 млн. лв. да бъде пуснато в действие, считано от 1 юли. Така че потвърждавам, че това е станало”, заяви от своя страна управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Ресурсът, който предвиждаме за финансиране на лечебните заведения за болнична помощ за следващата година е значително по-голям от този, който е сега. В това число този ресурс няма да мине през обем дейност, а през нови цени, които отразяват реалните разходи, в това число и разходите за труд в тези заведения. Оттам нататък този ресурс е достатъчен”, заяви още Ананиев. Той посочи, че не може да каже на всички директори да дадат 950 лв. – на тези, които са в кабинет и на тези, които са в интензивното отделение.

лекар

Министърът поясни, че се работи по промяна на механизма, от който не са доволни медицинските специалисти. “Ще го регламентираме с нарочен нормативен акт, смятаме да поставим определени съотношения във възнагражденията на сестрите, лекарите и на санитарите, т.е. да има някаква пропорция в заплащане”, заяви още Ананиев.

пари левове 20 лева лев

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев отговори на журналистически въпрос дали е имало договорка тези 50 млн. лв. да бъдат за сметка на обещаните от правителството от държавния бюджет. “В процеса на годината постъпиха мотивирани искания от страна на БЛС за коригиране на цени, на пътеки, тъй като приходната част вървеше в положителна посока и се оказа, след като направихме анализ, че съществува такава възможност. По-скоро случайно възможностите за увеличаване на клинични пътеки съвпаднаха с цифрата, която беше обявена на срещата, а именно, че необходимите средства за достигане на средна основна заплата на сестра – 950 лв., би трябвало да се получи такава средна основна заплата, увеличавайки цени на медицински дейности с около 50 млн. лв”, отбеляза д-р Дечев.

НЗОК

“Не знам какво разбирате под уговорка, но когато се осъществяват такива действия, те винаги са съгласувани между министерството и НЗОК. Ако имате предвид уговорка под това, да, разговори са провеждани, неколкократно както между ръководството на НЗОК, така и на Министерството на здравеопазването. На някои от срещите присъстваха и представители на БЛС”, каза д-р Дечев. Според него образно казано събрани всички основни сестрински заплати и към тях прибавени тези 50 млн. лв. допълнителни приходи на болници, гарантира средна основна заплата на сестра 950 лв. По думите му това как в отделните болници се получава, е въпрос на болниците.


Share Follow

Leave A Reply