Над 50 деца се качиха в кабината на камион, за да могат да видят къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата. Обучението за безопасна интеракция между велосипедисти и камиони се проведе в СУ „Петко Рачов Славейков“ в гр. Кърджали. Учениците бяха запознати със спецификите на движение на камионите на пътя, кои са основните рискови ситуации и как могат да ги избегнат.

7

За миналата 2018 г. 21 велосипедисти са станали жертви на пътя, а ранените са 393. „От началото на годината до 30 септември при пътнотранспортни произшествия са загинали 15 и са ранени 290 велосипедисти на територията на цялата страна. За Кърджали – един загинал и трима ранени“, съобщи инспектор Росен Пеев от „Пътна полиция“ – ОДМВР Кърджали. Той представи пред децата правилата за велосипедистите на пътя.

4

“Виждам те. Виждаш ме.” е международна образователна кампания, разработена от Volvo Trucks, която се провежда вече в над 20 държави по света. Обучителите са професионални шофьори на камиони от логистичната компания Транспрес, които доброволно участват в кампанията в цялата страна. Проектът е подкрепен от Главна дирекция “Национална полиция”.

5

„За нас е важно децата да бъдат информирани и тази информация да им я поднесем по един интересен за тях начин. Когато се качат в камиона, те сами виждат, че автомобилът има 6 огледала и въпреки това видимостта на велосипедите до кабината на водача е с известно затруднение. Така децата разбират много ясно къде не трябва да се позиционират. Безопасното движение е споделена отговорност от всички“, коментира маркетинг мениджърът на Транспрес Милица Цветкова.

8

До момента обучения като част от кампанията „Виждам те. Виждаш ме.“ са проведени в редица училища в страната. През новата учебна година организаторите продължават кампанията в Кърджали, Свищов и Добрич.


Share Follow

Leave A Reply