Северномакедонският въпрос

Седмицата ни поднесе Консултативен съвет при президента Румен Радев по повод двустранните отношения между България и Северна Македония. Две години след подписването на Договора за добросъседство между двете братски страни и създаването на съвместната комисия по история и образование резултатите са крайно незадоволителни. Македонските историци търсят компромис с истината и историческите факти и намирането на някаква осреднена половинчата версия на историята, която да продължи да обслужва до някаква степен създадената от Тито държава и нация.7356931

България, разбира се, не може и не трябва да си позволява какъвто и да е компромис със собствената си история. Консултативният съвет обедини около тази теза всички участващи в него политически фигури.

“Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка”, Бойко Борисов след Консултативния съвет.

“Ако Северна Македония иска да я подкрепим по пътя ѝ към ЕС, ще трябва да изпълни ясни критерии”, Румен Радев след Консултативния съвет.

Похвално е единомислието в управляващите органи поне в тази толкова деликатна за българския народ тема, но дали ще има реални резултати в бъдещото разрешаване на историческите въпроси между България и Северна Македония? По всичко личи, че досега македонските политици и историци се опитваха да “минат метър”, да заблудят българите, че има някакъв прогрес, за да нямат пречки пред членството в НАТО и ЕС. Някои биха казали, че това е типично българска черта, въпросът е доколко ще мине номерът на братята ни от вардарската долина. Крайният срок за тях е 17 октомври, когато ще се проведе Европейски съвет, на който се очаква европейските лидери да дадат зелена светлина на преговорите за членство на Македония в ЕС. Българските политици поставиха тази дата като ултиматум за разрешаване на всички спорни въпроси от междудържавната комисия по история и образование: корекция на учебници, събития, личности и др.

Сидеров в предизборна кампания

През тази седмица станахме свидетели на пореден скандал, свързан с участието на лидера на “Атака” Волен Сидеров. След като дълго време политикът не се беше изявявал, дойде време за предизборна кампания и той стана отново централна фигура с проявите си, които са меко казани скандални. Бурното и неуважително поведение на кандидата за кмет на София и лидер на политическа партия „Атака“ Волен Сидеров доведе до влизането на полиция в студиото на предаването „Референдум“ по БНТ. Безпрецедентният скандал в национален ефир доведе до остри реакции от доскорошния коалиционен партньор на Сидеров Красимир Каракачанов. Изказване имаше и от страна на Даниела Дариткова от ГЕРБ.сидеров

Случайно или не, позорните изяви на Волен Сидеров винаги съвпадат с предизборни ситуации. Дни след като обяви, че ще подкрепи Йорданка Фандъкова за изборите за кмет на София, Сидеров направи рязък завой и обяви, че ще се кандидатира лично за надпреварата. Това съвпадна с кандидатурата на Ангел Джамбазки от ВМРО. Връзката между двете събития не трябва да бъде подценявана, както и способността на Волен Сидеров да се задържа в политическото пространство вече години наред въпреки всичките му позорни изяви.

“София трябва да се управлява от мъж най-сетне, не от жени, не от полумъже.” Волен Сидеров за кандидатурата си.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Очаква ни един електорален сблъсък между бившите коалиционни партньори, който трябва да покаже кой къде се намира на политическата сцена след разпада на “Обединени патриоти”. Поведението на Сидеров в национален ефир за болшинството може да се вижда като скандално и противно, но за електората на “Атака” това е един призив за мобилизация преди предстоящите избори.

Неевропейският избор на “Фолксваген”

Една от най-големите компании за производство на коли в Европа и света, която преди европейските избори постави огромно пано “Избираме Европа” на централата си във Волфсбург, реши да не избере Европа за новия си завод. България не успя да се справи с нечестната конкуренция на Турция и това вече стана повече от ясно, след като автомобилният концерн регистрира фирма в южната ни съседка.Фолксваген

Важният за българската икономика въпрос постепенно придоби политически привкус, като “Фолксваген” бе подложен на остра критика в Европейския парламент. Стигна се и до заплахи за съд на компанията заради нарушаване на европейското законодателство. В крайна сметка това не притесни особено немския концерн и мачът изглежда вече е решен. България ще трябва да се задоволи с второто място в надпреварата, от което страната ни не печели нищо.Ердоган Фолксваген

В крайна сметка “Фолксваген” не избра Европа, както пишеше дълго време на централата им във Волфсбург, а избра да подкрепи икономиката на една авторитарна държава с режим, противоречащ на всички европейски ценности. За България остана да гледа с надежда към далечния изток за голям автомобилен производител, където премиерът Бойко Борисов бе посрещнат с добре дошъл в завода на “Хюндай” в Южна Корея. Дали ще има утешителна награда за страната ни, предстои да видим.

Новият шеф на МВФ

Българката Кристалина Георгиева влезе в историята, като стана първият българин на висок международен пост- директор на МВФ. От Фонда добавиха, че Георгиева е първият човек от развиваща се икономика, оглавявал агенцията след 1944 г.  В речта си след избирането Георгиева, подчерта необходимостта да се осигури стабилност в глобалната икономическа и финансова система чрез сътрудничество.

снимка: МВФ

снимка: МВФ

Признанието за бившата европейска комисарка и кандидат за поста генерален директор на ООН е голямо. Успехът на Кристалина Георгиева трябва да се тълкува и като общ български. Българката никога не е крила привързаността си към родината, като тя дори го подчерта във видеообръщение за избирането си.

„Това е изключителен момент за мен, но той е чест за целия ни народ. Аз се гордея, че съм българка”, заяви Кристалина Георгиева, облечена в българска носия.

618x346

Независимо дали е родена в България или в друга държава обаче, този успех нямаше да се случи без собствените качества, усилия, натрупаните контакти, знания, умения и опит, които притежава госпожа Георгиева. Този успех може само да бъде пример и вдъхновение за редица други българи, които имат амбициите и целите да се издигнат на световно ниво, но в същото време да не забравят за корените си и да се гордеят с тях.


Share Follow

Leave A Reply